“Micul Paris” se face remarcat la Londra

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second
MT1
Sursa: www.cotidianul.ro

Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale, aceasta tradiţie apărând în anul 1998.

La Londra, săptămâna Francofoniei este celebrată de Fundaţia Rimbaud şi Verlaine în parteneriat cu Ambasada României şi Institutul Cultural Român printr-un eveniment muzical grandios.

Deşi anul acesta conexiunea francofonă a României va fi exprimată prin muzică, legăturile culturale dintre Franţa si România au acoperit un câmp mult mai vast de-a lungul timpului. Astfel, în perioada interbelică, Bucureştiul era cunoscut drept “Micul Paris”, datorită asemănărilor arhitecturale dintre cele două capitale.  De asemenea, pe parcusul a sute de ani Parisul a salutat unele din cele mai mari nume româneşti (Ionescu, Brâncuşi, Celan). Totuşi, cele mai evidente legături au avut loc în lumea muzicii, în anii 20, având compozitori şi muzicieni precum George Enescu şi Dinu Lipatti, care au trăit în Franţa. Programul evenimentului desfăşurat la Londra va consta într-o serie de cântece rare semnate de Enescu, descrise ca “o capodopera din repertoriul cântecelor franceze”.

Cele două protagoniste ale evenimentului sunt tinere muziciene al căror talent a fost confirmat pe scene internaționale de prim rang. Eliana Pretorian a fost cea mai tânără finalistă la competiția organizată de prestigioasa sală de concerte Wigmore Hall în 2005 și cântă frecvent la Glyndebourne, Garsington și Royal Opera House. Soprana a atras atenția criticilor prin particularitățile expresive și timbrul vocal deosebit. Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai admirabile interprete ale generației sale. Câștigatoare a premiului întâi la prestigiosul concurs George Enescu în ediția din 2001, Diana a avut ocazia să susțină concerte de succes pe scene importante din Elveția, Anglia, Franța, Belgia, Japonia, Olanda, USA, Spania și Austria. În 2011, la Londra, i s-a decernat „Diploma Ambasadorului” pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic.

Aşadar, “Micul Paris” se va integra în peisajul englez prin acest eveniment de amploare, fiind reprezentat de cele doua tinere romance: Diana Ionescu si Eliana Pretorian.

Maria Tudorică – Colaborator News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *