
Institutul Cantacuzino, singurul institut din România în care se produceau vaccinuri, este pe cale să fie închis.
După aproape un secol de funcționare, timp în care Institutul a asigurat doze de vaccin pentru generații întregi, cercetare avansată și analize, acesta riscă să fie închis. Cu o istorie plină de scandaluri, jocuri de putere și multe interese, institutul a devenit o țintă importantă pentru piața imobiliară.
Se pare că virusul dezinteresului, al nepăsării și al hoției a pus stăpânire pe oamenii care ar trebui să se ocupe de buna funcționare a acestei instituții. De luni de zile se încearcă găsirea unui antidot împotriva acestui dezastru, dar, din păcate, lucrurile se degradează pe zi ce trece.
Din 2013, Institutul a oprit producția de vaccinuri, principala justificare fiind lipsa fondurilor. România a ajuns să importe vaccinuri din alte țări pe sume uriașe și preferă să renunțe la singura instituție competentă să le realizeze chiar la noi în țară.
„Acum se fac importuri și factorii probabil decizionali sunt foarte interesați la importuri pentru că primesc, nu mi-e frică să spun, primesc comisioane. Că toți primesc comisioane. Și atunci nu-ți mai trebuie Institutul”, spune Dan Ionescu, șef de laborator al Institutului Cantacuzino, într-un interviu realizat de ProTv.
Motivele care au adus institutul în pragul falimentului sunt destul de simple: lipsa fondurilor, datorii acumulate de aproximativ 5 milioane de euro, salarii neplatite. Salariile întârzie de luni bune. Astfel, tot mai mulți medici, foarte bine pregătiți din cadrul institutului, aleg calea compromisului și pleacă să lucreze la spitalele private, fiind imposibil să trăiască din voluntariat forțat.
Situația tragică în care a ajuns institutul a provocat numeroase proteste atât din partea angajaților, cât și din partea studenților la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Angajaţii Institutului Cantacuzino şi-au manifestat de mai multe ori nemulţumirile prin proteste în curtea instituţiei. La jumătatea lunii martie au organizat un protest în fața Guvernului la care au participat peste 300 de angajați unde și-au strigat drepturile și au cerut să se ia măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă instituţia. Din păcate cei care ar trebui să găsească soluții nu fac absolut nimic și ignoră situția la care s-a ajuns.
Alaturi de angajați au venit și studenții Universității de Medicină „Carol Davila” care s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au organizat un protest de susținere a cauzei institutului. Dincolo de importanța institutului din punctul de vedere al cercetării, pentru ei reprezintă și o bază didactică necesară formării lor. Studenții au pornit o campanie de informare în rândul oamenilor și au deschis o pagină pe Facebook care dorește să atragă atenția despre nedreptățile care se fac la nivelul institutului.
Cine vrea sa îi susțină, poate da like pe pagina de Facebook NU Desfințării Institutului Cantacuzino.
Ilinca Ioghen – Colaborator News Diaspora
Link catre pagina de facebook. https://www.facebook.com/salvamINCDMI?fref=ts