Mediul antreprenorial românesc – Statistici și oportunități

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second
Forward Business Planning
Sursa: www.experbeacon.com

În contextul în care șomajul este o problemă îngrijorătoare în multe economii ale lumii, antreprenoriatul este privit că o soluție viabilă la această problemă. Antreprenorii reprezintă motorul de creștere al oricărei economii și o sursă importantă de locuri de muncă.

La nivel european, după apariția crizei, apetitul pentru antreprenoriat a scăzut cu câteva puncte procentuale (de la 55% în 2009 la 42% în 2012), potrivit unui Eurobarometru despre Antreprenoriatul în statele membre UE, din 2012.

Potrivit datelor furnizate de Global Entrepreneurship Monitor și Comisia Europeană însă, România este prima țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al intențiilor antreprenoriale. Procentajul este mai mult decât dublu față de media înregistrată în Uniunea Europeană.

Ne numărăm printre primele țări europene și atunci când vine vorba despre modul în care antreprenoriatul este privit în societate. 71% dintre români consideră antreprenoriatul ca o alternativă de carieră excelentă, în comparație cu doar 58% dintre europeni, în timp ce 74% din populația României consideră că antreprenorii au un statut privilegiat în societate.

În rândul tinerilor  dorința de a deveni antreprenor este și mai pregnantă, 52% dintre studenții respondenți dorind să înceapă  propria afacere în următorii doi ani.

57% dintre tinerii respondenți au declarat că ar prefera să fie antreprenori și nu manageri într-o companie. De asemenea , 56% dintre tineri consideră oportun să devină antreprenori după acumularea de experiență profesională, potrivit unui studiu realizat de  EY România în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București.

Cele mai importante trei motive pentru care tinerii își doresc să pornească propria afacere sunt posibilitatea de punere în practică a propriilor idei de afaceri, posibilitatea de a fi propriul șef, ce vine de la sine cu independență și program flexibil,  respectiv posibilitatea de a realiza venituri din antreprenoriat.

Ideea de afacere, calitatea planului de business precum și calitatea rețelei de contacte și networking sunt considerate de tinerii studenți ca fiind cele mai importante ingrediente ale unui business de succes. De asemenea, 22% dintre respondenți consideră eșecul unui business o oportunitate de învățare spre deosebire de doar 5% dintre colegii lor care au demarat deja procesul antreprenorial.

La polul opus, cele mai importante trei motive pentru care tinerii ezită în pornirea propriilor afaceri sunt reprezentate de lipsa fondurilor și capitalului la început, teama de eșec precum și situația financiară incertă.

Există însă vești bune. Antreprenoriatul atrage din ce în ce mai multe fonduri de investiții, companii precum și investitori interesați să se alăture tinerilor cu idei de afaceri în demersul de transfomare a acestora în business-uri sustenabile și de succes, ING Bank, OTP Consulting România sau platformele de Crowdfunding (PotsiEu, Multifinantare sau We-are-here.ro) fiind doar câteva exemple în acest sens.

Simona Cherciu – Colaborator News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Mediul antreprenorial românesc – Statistici și oportunități

  1. Salut Alex,Sunt convins ca atnuci cand pornim pe drumul antreprenoriatului invatam cu adevarat ce inseamna sa ai un business al tau, simtim toate trairile pe pielea noastra si toata lumea noastra se schimba. Dar asemeni altor aspecte din viata noastra si in antreprenoriat e bine sa avem habar macar la nivel teoretic ce implica mental o astfel de viata. Frumos articol. Imi place cum scrii.Ciprian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *