
În prezent în Marea Britanie limba română se predă doar la nivel universitar în cadrul UCL și la departamentul de limbi latine de la Oxford.
Acest lucru este pe cale să se schimbe, deoarece Iris Radulian, director coordonator al organizației My Romania Group, a sesizat creșterea populației de români după deschiderea granițelor și totodată nevoia de recunoaștere internațională. Cea mai mare comunitate de români se află în Brent, unde sunt aproximativ 15.000 de familii: în 2013 erau 96 de copii înregistrați în licee, iar acum sunt 1.100.
În vederea concretizării acestei inţiative, o delegație formată din specialiști englezi în educație, reprezentanți ai comunității românești și primarul Consiliului Brent (London Borough of Brent) sosește vineri în România pentru a obține susținerea autorităților de la București pentru introducerea limbii române ca materie în liceele de peste graniță.

Susan Grace, directorul adjunct al Newman Catholic College, unde sunt 46 de copii care doresc să dea bacalaureatul, face parte din această delegație și va prezenta autorităților române varianta proiectului de studiere a limbii române în Marea Britanie. „Sunt nerăbdătoare să explic posibilitatea implementării examenului TGE GCSE în limba română. De asemenea, voi avea ocazia să cunosc noțiuni de bază ale sistemului educațional românesc și ospitalitatea culturală a României. Avem acest examen și în alte limbi, iar limba română trebuie să aibă șanse egale cu celelalte”, a declarat pentru Ziarul Românesc.
Acest proiect a atras sprijinul a nu mai puțin de 28 companii românești și străine, dar și al unor persoane fizice. Nu în ultimul rând, realizarea proiectului este susținută și de Shpresa Programme, Newman Catholic College, Nightingale Academy, Mayfield School, Brent Council și publicația Ziarul Românesc din Marea Britanie.
Maria Tudorică – Colaborator News Diaspora