Teatrul Național din Iași – printre cele mai frumoase teatre din lume!

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este considerat unul dintre cele mai frumoase teatre de pe mapamond, conform BBC.

Sursa: www.agorapress.ro
Sursa: www.agorapress.ro

Într-un material publicat în ediția electronică a BBC-ului, Teatrul Național din Iași își găsește loc printre cele mai frumoase șapte teatre din lume, clasament realizat ca urmare a unori propuneri venite din partea cititorilor.

Alături de Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, BBC se mai regăsesc: Bristol Hippodrome din Bristol, Teatrul Olimpic din Vicenza, Globe Theatre din Londra, Palais Gariner din Paris, War Memorial Opera House din San Francisco, Teatro La Fenice din Venezia.

Revenind la mândria românilor din Iași, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” se bucură de o arhitectură încântătoare și inspiră rafinament, fantezie și somptuozitate, mai ales prin ornamentele picturale și sculpturale de inspirație barocă și rococo.

Sursa: www.iasifun.ziaruldeiasi.ro
Sursa: www.iasifun.ziaruldeiasi.ro

Clădirea este o adevărată operă de artă. Interiorul este luminat de un candelabru impunător cu 109 becuri din cristal de Veneția și oferă sălii o candoare deosebită.

Cortina principală este pictată de maestrul vienez Lenz și este concepută sub forma unei alegorii a vieții cu cele trei vârste în plan central, la dreapta fiind imaginată simbolic Unirea Principatelor.

Din nefericire, Teatrul Național din Iași are o istorie cu întâmplări nefaste.

În urma unui incendiu devastator, vechiul teatru este distrus în anul 1888. Demersurile pentru construirea noului teatru au durat mai bine de șase ani, când, datorită stăruințelor primarului, consiliului comunal și deputatului Militiade Tzoni, este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer.

Cei doi sunt renumiți pentru faptul că au zidit mai bine de douăzeci de teatre în toată lumea: Viena, Praga, Odessa, Mainz, Hamburg, Oradea, Budapesta, Berlin, Cluj și multe altele.

Închei acest articol prin a vă provoca să ajungeți în Iași (pentru cei care nu au făcut-o deja) și să-i faceți o vizită! Vă garantez că nu o să fiți dezamăgiți! Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași își merită pe deplin locul printre cele mai frumoase teatre ale lumii!

Aștept părerile voastre în legătură cu acest subiect pe site-ul News Diaspora.

Ilinca Ioghen – Colaborator News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *