
Cunoscătorii îi spun EGU, abrevierea denumirii englezești European Geosciencences Union, și sunt cu toții de acord că este ceva ce trebuie să faci cel puțin o dată în viață dacă vrei să ai o imagine completă asupra a tot ce înseamnă potențialul Europei în materie de cercetare științifică în domeniul Științelor Pământului.
În 2015, EGU împlinește 13 ani, iar părinții săi naturali – European Union of Geosciences (EUG) și European Geophysical Society (EGS) – pot fi mândri de realizările sale și de drumul parcurs. EGU este o organizație non-profit cu mai mult de 12.000 de membri din toată lumea, având ca misiune principală promovarea excelenței în geoștiințe pentru beneficiul general al omenirii. Sub egida EGU se desfășoară manifestări științifice de mare anvergură, calitate incontestabilă, se publică anual 17 reviste științifice de înaltă ținută, accesibile fără plata unui abonament, și se organizează acțiuni de promovare, educație și pregătire în diferite domenii. Mai multe detalii despre ce înseamnă EGU găsiți, printre altele, la adresa http://www.egu.eu/
An de an, Adunarea Generală a EGU reunește, într-un singur loc, tot ce au mai bun Științele Pământului în Europa în materie de inteligență, tehnică și organizare. După o ediție inaugurală desfășurată la Nisa în 2004, Adunarea Generală a EGU are loc în fiecare primăvară la Viena, iar capitala Austriei a dovedit de fiecare dată că este capabilă să fie gazda perfectă la modul absolut.
În 2014, au participat în total peste 12.000 de cercetători, profesori, studenți, amatori, profesioniști, printre care 2097 germani, 1120 britanici, 975 francezi, 869 italieni, 125 finlandezi, 93 români, 91 unguri. Taxele participare merg de la 265 de euro pe săptămână, pentru un student obișnuit, pînă la 445 de euro pe săptămână, pentru un cercetător sau profesor, și acoperă doar dreptul de a intra în sălile unde poți urmări prezentări orale sau postere reprezentative, produsele cele mai recente ale cercetătorilor din întreaga lume. Înscriererea unui singur rezumat costă 40 de euro și se face cu vreo 3 luni înainte de conferință. Așa încât, dacă nu ați știut, nu v-ați învrednicit sau ați uitat să trimiteți un rezumat până în ianuarie, nu veți putea participa la ediția din 2015 din 12-17 aprilie decât ca musafir sau persoană însoțitoare (45 euro/zi sau 80 euro/săptămână).
Ar mai fi soluția să participați la EGU 2015 prin intermediul corespondențelor speciale pe care le voi transmite în fiecare zi începând de luni, 13 aprilie, sau urmărind noutățile și informările de pe site-ul http://www.egu2015.eu/home.html.
Dacă vreți să discutăm mai mult despre EGU, despre participarea românească la acest eveniment, vă aștept cu drag.
Sorin Cheval – Colaborator News Diaspora
Sursa foto 1: www.static.egu.eu