
Studenții de la Facultatea de Medicină Carol Davila, împreună cu simpatizanții cauzei salvării Institutului Cantacuzino s-au reîntâlnit sâmbătă, 4 aprilie, să protesteze împotriva desființării Institutului.
Este a doua oară când studenții se adună în fața institutului pentru a trage un semnal de alarmă împotriva nepăsării, a falselor promisiuni și a neglijenței autorităților.
Timp de o oră au protestat în liniște, formând un lanț uman în fața sediului instituției de cercetare. Tinerii sunt îngrijorați pentru că, dacă Guvernul nu va găsi resurse pentru finanțare, Institutul riscă să fie desființat.
„M-am cam săturat să aud promisiuni la televizor, peste tot – că se rezolvă de mâine, îl punem la Ministerul Educaţiei şi o să fie totul numai lapte şi miere- şi m-am săturat şi am zis să fac ceva, să fiu şi eu alături de colegii mei”, a afirmat un student.

„Este foarte important şi pentru întreaga populaţie, pentru toţi românii, fiind un centru foarte important, dacă nu unicul, care a mai rămas în România – centrul de prevenţie a epidemiilor, prin capacitatea de producere de vaccinuri, de seruri şi diagnostic microbiologic”, a susținut o studentă.
„Institutul Cantacuzino este o instituţie strategică, iar după părerea nu numai a mea, ci a multor specialişti, ar trebui discutată în CSAT. Nu e o problemă legată doar de un minister sau altul, este o problemă legată de strategia şi viitorul acestei ţări”, a declarat Mircea Ioan Popa, specialist microbiologie medicală.
Din 2013, Institutul Cantacuzino, singurul din țară care produce vaccinuri, a sistat producerea de vaccinuri motivația principală fiind lipsa fondurilor. De câteva luni, angajații nu își mai primesc salariile și sunt forțați de împrejurări să plece din Institutul. Pe lângă aceste proteste, a fost întocmită o petiție adresată președintelui Klaus Iohannis. Medicul și profesorul Mircea Ioan Popa, inițiatorul acestei petiții, a declarat că Institului Cantacuzino are valențe strategice, iar existența și perpetuarea activității sale trebuie susținute de statul român.

„Vorbim despre România lucrului bine făcut şi despre un institut care: a salvat milioane de vieţi, îşi păstrează importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase în cadrul programelor de sănătate publică), este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri”, se arată în petiţie.
Pe lângă studenții mediciniști s-au mai alăturat cauzei salvării Institutului Cantacuzino vedete și persoane publice care și-au arătat susținerea pe conturile de socializare. Printre aceștia se numără: Tudor Chirilă, Oana Pellea, Marius Manole, Adrian Nour, Trooper, Florin Iaru și mulți alții.
Ilinca Ioghen – Colaborator News Diaspora