Alina Gorghiu, copreședintele Partidului Național Liberal, a acordat, în exclusivitate, un interviu publicației News Diaspora. Mai jos regăsiți interviul integral…

Jurnalist: Vă rog să ne spuneți care sunt planurile dumneavoastră pentru diaspora în următoarea perioadă?
Alina Gorghiu: Românii din diaspora sunt o prioritate pentru Partidul Național Liberal – ne dorim ca dumneavoastră să rămâneți aproape de țară, chiar dacă locuiți la sute și mii de kilometri depărtare.
De-a lungul istoriei sale, PNL a modernizat România și exact acest lucru vrem să-l facem și astăzi, împreună cu președintele Klaus Iohannis: o țară modernă, curată, prosperă, în care să ne simțim bine cu toții iar dumneavoastră, cei din diasporă, să vă doriți să vă reîntorceți. Pentru a reuși, fiecare român contează! Nu cred că România se poate schimba rapid fără contribuția milioanelor de români din afara granițelor. Dumneavoastră sunteți cei care ați realizat o adevărată revoluție la alegerile din noiembrie anul trecut, când ați dat societății românești șansa unui nou început. A fost o lecție de democrație și patriotism pentru care, personal, vă felicit și vă mulțumesc.
Noi, Partidul Național Liberal, credem că momentul noiembrie 2014 trebuie să fie un nou început și pentru relația României cu milioanele de cetățeni români de peste hotare.
Jurnalist: Cum vedeți puntea de legatură între românii din țară și românii de afară?
Alina Gorghiu: Primul lucru pe care dorim să-l realizăm este acela de a-i implica pe românii din afara granițelor în deciziile pe care le ia societatea româneacă. Vrem să creăm cât mai multe posibilități de a dialoga și, mai ales, cât mai multe oportunități de a vă exprima părerea și opțiunile politice. Am făcut un pas important în această direcție prin depunerea în Parlament a proiectului de lege privind votul prin corepondență. Această soluție legislativă pentru votul în diaspora este o datorie pe care România o are față de cetățenii săi de peste hotare. PNL înțelege să-și asume această datorie și să lupte în Parlament pentru dreptul constituțional la vot al românilor din străinătate.
Votul este un element puternic de legătură cu țara pentru toți românii din străinătate. România trebuie să arate că vrea să-i țină aproape pe românii din afara țării; există șanse mai mari ca cei care votează în alegerile din România să susțină țara noastră în străinătate, să trimită bani acasă, să investească aici, să revină în țară la un moment dat.
PNL se va bate cu toate mijloacele politice pentru ca votul prin corespondență să fie disponibil începând cu alegerile parlamentare din 2016.
Jurnalist: Ce ar trebui să facă factorii de decizie din țară pentru românii de pretutindeni?
Alina Gorghiu: În primul rând, autoritățile unui stat trebuie să-i respecte în egală măsură pe toți cetățenii, fie că aceștia trăiesc în țară, fie că locuiesc peste hotare. Din păcate, actuala guvernare a creat deja discriminări între cetățenii țării, iar lucrul acesta s-a văzut la alegerile din noiembrie 2014. Românii din diaspora au fost puși, pe nedrept, în situația de a face eforturi uriașe ca să participe la vot.
Pentru noi, este evident că actuala guvernare nu intenționează să facă prea multe pentru românii de peste graniță. Premierul Ponta nu a învățat din greșeli – dovadă stă opoziția pe care o întâmpină proiectul nostru, referitor la votul prin corespondență, din partea majorității parlamentare. E o nouă demonstrație de ostilitate a PSD, care se teme că participarea la vot a diasporei îi va aduce o înfrângere la fel de usturătoare și la alegerile din 2016. Nu pot decât să le dau o nouă veste proastă: de ce le e frică nu vor scăpa! PSD va pierde alegerile din 2016 pentru că, pur și simplu, românii nu mai pot fi păcăliți. Oamenii nu mai acceptă să le fie încălcate drepturile, vor lideri noi, necompromiși, care să îi respecte, nu să încerce să le cumpere voturile.
Jurnalist: În ce masură clasa politica romanească este responsabilă pentru lipsa de viziune și proiecte în ceea ce îi privește pe conaționalii noștri?
Alina Gorghiu: Evident, oamenii politici au o mare responsabilitate față de cetățenii care i-au ales și față de modul în care este guvernată o țară. Cel mai important este ca un lider politic să fie receptiv la semnalele pe care i le transmite societatea, să le treacă prin filtrul propriei conștiințe și să încerce să le pună în practică într-un mod onest, realist și cât mai palpabil. România de azi nu mai este România anilor ‘90: societatea s-a schimbat, prioritățile oamenilor s-au schimbat și ele. În mod ciudat, unii politicieni nu par să înțeleagă acest lucru și nu vor să țină pasul cu schimbările.
Cel mai evident exemplu este chiar cel al diasporei: astăzi avem milioane de români peste hotarele țării, plecați să muncească sau să studieze. Acești oameni reprezintă cel mai mare investitor în economia românească. Din 2007 încoace, românii de peste hotare trimit anual sume mai mari decât investițiile străine la noi în țară. În 2013, de exemplu, aceștia au trimis în țară 3,2 miliarde de euro, față de 2,7 miliarde de euro, investiții străine directe în același an. Deși ar trebui să se gândească la facilități pentru a-i încuraja să investească în țara lor de origine, guvernul Ponta le pune bețe în roate cetățenilor din diaspora, ca să nu-și poată exercita dreptul la vot. Iată cât de păguboasă este lipsa de viziune și de onestitate a unora dintre liderii politici.
Jurnalist: Cum se implică PNL în diaspora și ce face pentru românii de acolo?
Alina Gorghiu: PNL consideră că este prioritar să rezolvăm problema votului în diaspora, motiv pentru care am lansat proiectul votului prin corespondență, după consultări cu asociațiile românilor din străinătate. Dacă vorbim despre dreptul tuturor românilor de a fi corect reprezentați, trebuie să rezolvăm problema numărului de parlamentari pentru diaspora. De aceea, am cerut parlamentarilor noștri ca, la dezbaterile pe marginea proiectului de Cod Electoral, să susțină dublarea numărului de reprezentanți ai diasporei în Parlamentul României.
Am inițiat, prin intermediul parlamentarilor noștri, un dialog cu organizații ale românilor din afara granițelor de la care așteptăm sugestii și proiecte.
Vrem o țară demnă în care instituțiile statului îi servesc și îi respectă pe cetățeni săi. Consolidarea statului de drept și a instituțiilor sale reprezintă singura cale pentru a-i feri pe oameni de abuzuri.
Milioanele de cetățeni care au ales să părăsească țara nu au plecat doar în căutarea unui trai mai bun, ci și în căutarea unor legi mai drepte și a respectului pentru cetățean. Românii care s-au stabilit în țările din Uniunea Europeană plătesc, adeseori, taxe mai mari decât în România dar primesc în schimb școli bune, un sistem de sănătate la nivel înalt și respectul cuvenit din partea funcționarilor statului. Așadar, avem nevoie de legi drepte, aplicate fără discriminare, de o justiție independentă politic.
Deviza istorică a noastră, a liberalilor, este Prin noi înșine. Acest Noi îi include pe toți românii, din țară și din afara ei. Avem nevoie de energia și priceperea tuturor celor care iubesc România și le pasă de țară.
Pentru că mi-ați oferit prilejul acestui interviu chiar înainte de Paști, vreau să le transmit cele mai bune gânduri și românilor de peste hotare. Sărbătorile sunt o legătură frumoasă și puternică pe care o avem cu dumneavoastră, cei plecați din țară. Știu că în astfel de momente, simțiți și mai mult dorul de țară. Știu, de asemenea, că mulți dintre dumneavoastră păstrați și respectați obiceiurile cu sfințenie, ca să vă simțiți mai aproape de România. Sper ca în fiecare casă unde sunt români să fie și multă bucurie zilele acestea, pe lângă cozonac și ouă roșii. Vă doresc să fiți înconjurați de oameni calzi și binevoitori, oriunde v-ați afla, iar sărbătorile să vă aducă liniște și împlinire. Un Paști fericit românilor de pretudindeni!
Interviu realizat de Laurențiu Arhip