Ministrul Angel Tîlvăr – interviu pentru News Diaspora!

0 0
Read Time:5 Minute, 47 Second

Angel Tîlvăr, Ministrul Românilor de Pretutindeni, a acordat, în exclusivitate, un interviu publicației News Diaspora. Mai jos regăsiți interviul integral…

Sursa: www.adevarul.ro

Jurnalist: Vă rog să ne spuneţi care sunt planurile dvs. pentru diaspora în următoarea perioadă?

Angel Tîlvăr: Aş dori să încep prin a-i saluta pe cititorii dumneavoastră şi prin a vă felicita pentru iniţiativa de a lansa un website dedicat ştirilor care îi privesc pe românii de pretutindeni – este nevoie de vehicule media care să integreze şi abordeze, în mod obiectiv şi echilibrat, aspectele care privesc comunităţile româneşti din întreaga lume.

Acţiunile şi proiectele dedicate diasporei sunt numeroase şi diverse. Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a anunţat recent rezultatele sesiunii de proiecte ianuarie 2015.  În afară de aceasta, am hotărât organizarea unui noi sesiuni pentru anul în curs.

Am semnat recent, împreună cu ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabó, Protocolul de colaborare pentru realizarea Programului de tabere “ARC” 2015.  Acest program are o semnificaţie cu atât mai mare, cu cât se adresează tinerelor generaţii şi aduce în România, în acest an, 2000 de copii şi tineri etnici români din comunităţile istorice şi din diaspora.

În perioada următoare, voi continua seria deplasărilor în mijlocul comunităţilor româneşti, pe care am început-o în Serbia, apoi în Sicilia, în Canada şi în Republica Moldova , cu alte vizite.  Îmi doresc să mă întâlnesc cu cât mai mulţi români şi să discut realităţile cu care se confruntă, împlinirile şi problemele lor. Sunt convins că numai printr-un astfel de dialog putem găsi cele mai bune căi pentru a îndeplini misiunea DPRRP – MAE, aceea de păstrare şi afirmare a identităţii culturale şi spirituale a românilor de pretutindeni.

Alte subiecte cărora le acordăm o mare atenţie sunt cele legate de activitatea Comisiei Comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale şi organizarea, în acest an, a Congresului Românilor de Pretutindeni.  După cum ştiţi, am calitatea de observator din partea executivului în Comisia de cod electoral şi urmăresc cu mare atenţie activitatea acestui organism parlamentar.  Sper, aşa cum sperăm cu toţii, ca activitatea comisiei şi a specialiştilor implicaţi să conducă la soluţia optimă pentru asigurarea accesului la vot, în cele mai bune condiţii, pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei.

În ceea ce priveşte Congresul Românilor de Pretutindeni, comisiile de specialitate din Parlament analizează, în această perioadă, opţiunile cu privire la metodologia de desemnare a participanţilor la acest eveniment foarte important pentru diaspora românească. Odată ce această chestiune va fi clarificată şi se va trece la organizarea efectivă a Congresului, DPRRP îşi va asuma rolul care îi revine în conformitate cu legea, acela de a asigura suportul logistic pentru această manifestare.

Jurnalist: Cum vedeţi puntea de legătură între românii din ţară şi românii de afară?

Angel Tîlvăr: Puntea dintre românii din ţară şi cei din afara ei este construită din dragostea pentru România, din limba pe care o vorbim, din tradiţiile pe care le împărtăşim. Este o punte indestructibilă, o legătură care trece peste timp şi peste hotare de orice fel.  Această punte trebuie să fie punctul de la care pornim şi la care ne întoarcem mereu, în dialogul dintre noi, un dialog care trebuie construit şi dezvoltat în deplina conştiinţă a viitorului nostru comun.

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE are un rol extrem de important în consolidarea şi diversificarea acestui dialog, pornind de la misiunea sa, aceea de a sprijini afirmarea şi păstrarea identităţii româneşti.  Proiectele pe care le susţinem, acţiunile proprii ale DPRRP – MAE –  cum este, de exemplu, Programul de tabere “ARC” –  au o dublă calitate.  Pe de o parte, ele pornesc de la rădăcinile noastre de istorie, de tradiţii şi, inspirându-se din acest inestimabil patrimoniu, se constituie ca temelie pentru România de mâine.

Jurnalist: Ce ar trebui să facă factorii de decizie din ţară pentru românii de pretutindeni?

Angel Tîlvăr: Problematica românilor de pretutindeni capătă nuanţe diferite, atunci când vorbim despre românii din comunităţile istorice şi cei din comunităţile create, mai ales în perioadă recentă, prin mobilitate.  Desigur, există lucruri comune celor două tipuri de comunităţi, aşa cum este nevoia păstrării şi dezvoltării elementelor identitare – limba, cultura, spiritualitatea, obiceiurile şi tradiţiile, în special în privinţa generaţiilor tinere.

Însă, în timp ce pentru românii din vecinătate chestiunea identităţii este mult mai pregnantă, comunităţile create prin mobilitate au nevoie de soluţii şi de rapunsuri pentru o altă gamă de preocupări, cum ar fi cele generate de liberă circulaţie, de dreptul la muncă sau de potenţialele situaţii de discriminare, exploatare sau abuz.

Factorii de decizie din România, începând cu Parlamentul României şi executivul, au datoria de a fi în permanenţă la curent cu realităţile din comunităţile româneşti şi de gândi mecanismele adecvate şi eficiente pentru ca românii, oriunde s-ar afla ei, să simtă că legătura lor cu ţara nu este formală, ci reală, alcătuind un sprijin solid, palpabil, atât pentru performanţele, cât şi pentru problemele lor.

Jurnalist: În ce măsură clasa politică românească este responsabilă pentru lipsa de viziune şi proiecte în ceea ce îi priveşte pe conaţionalii noştri?

Angel Tîlvăr: Statul român, prin instituţiile sale, a făcut şi face dovada importanţei pe care o acordă românilor de pretutindeni.  Cadrul legislativ existent, Strategia naţională privind relaţiile cu românii de pretutindeni, sprijinul acordat proiectelor mediului asociativ prin intermediul sesiunilor de finanţare şi existenţa unui portofoliu al ministrului delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare sunt numai câteva dintre elementele care vin în sprijinul aceastei afirmaţii.

Desigur, există momente şi există situaţii în care lucrurile pot fi făcute mai bine, mai eficient şi mai transparent. Trăim într-o lume în permanentă schimbare, din toate punctele de vedere, iar viziunea şi proiectele dedicate românilor de pretutindeni trebuie să fie în permanenţă ajustate realităţilor globale.  Nu în ultimul rând, clasa politică din România trebuie să acţioneze sub imperiul unui fapt incontestabil: pentru românii din întreaga lume, România este acasă. Numai o Românie europeană, stabilă, prosperă şi democratică îşi poate îndeplini, în cei mai buni parametri, rolul de Ţară – Mamă.

Jurnalist: Având în vedere că prima rundă a finanţărilor doar ce s-a încheiat, cum explicaţi celeritatea demarării celei de-a doua runde de finanţări?

Angel Tîlvăr:  Înainte de toate, aş dori să fac precizarea că prima sesiune de finanţare nu a luat sfârşit. Până vineri, 17 aprilie, se mai pot depune contestaţii, urmând ca acestea să fie analizate.  Aşadar, pentru rezultatele finale, trebuie să aşteptăm ca analiza contestaţiilor să se încheie.

În ceea ce priveşte cea de-a doua sesiune de finanţare, vă pot spune că am decis să o iniţiem pentru că, în urma primei sesiuni, doar o parte a bugetului disponibil a fost angajată.  Ne dorim ca resursele de care dispunem prin alocare bugetară să fie folosite cât mai eficient, în sprijinul mediului asociativ românesc de pretutindeni. Ne dorim ca un număr cât mai mare de proiecte cu vizibilitate mare şi impact considerabil în rândul comunităţilor să fie implementate.

Interviu realizat de Laurențiu Arhip

Sursa foto: www.adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *