TNB își redeschide oficial porțile cu un spectacol de Dan Puric

0 0
Read Time:3 Minute, 28 Second

Iată că a venit și marea redeschidere a Teatrului Național din București!

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, a avut loc premierea spectacolului „Înșir’te mărgărite”, eveniment ce a inaugurat Sala Mare, marcând finalizarea amplului proces de reconstrucţie, reabilitare şi modernizare a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

11171599_1107020132648174_1706857849_oPrintre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat Principele Radu, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, Simona Halep, membri ai Guvernului precum ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, autorități din administrația locală — primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, pianistul Dan Grigore și actorul Mircea Albulescu, informează agerpres.ro.

Directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a ținut o prelegere înainte de începerea spectacolului, împărtașind publicului ceea ce au însemnat pentru Teatrul Național lucrările de reabiltare. Acesta a declarat că, în urma lucrărilor de aproximativ patru ani, a fost îndepărtată de pe clădirea TNB „faţada de tip coreean care a dus în derizoriu o lucrare de excepţie”. „Teatrul a revenit la forma lui iniţială, cu refaceri substanţiale (…) Mai în glumă, mai în serios, vă pot spune că ne aflăm într-un adăpost antiseismic garantat până la un cutremur de 9 grade şi că reconstrucţia teatrului a cuprins şi o întreagă muncă de reconfigurare a interiorului”, a adăugat Caramitru, care a mulţumit „guvernului României, în diferitele lui ipostaze”, pentru eforturile făcute pentru finanţarea lucrărilor la clădirea TNB.

„Înşir’te mărgărite”, în versiunea scenică a lui Dan Puric, după feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu este o producţie amplă, ce aduce pe scena Sălii Mari „80 de interpreţi, de la actori debutanţi la nume consacrate, 300 de costume şi o mulţime de pălării impresionante, minuţios lucrate în atelierele teatrului, muzică originală semnată de Gheorghe Zamfir, pantomimă, step, dans şi balet”.

11118251_1107020079314846_1356676630_n„Nu ştiu cum, dar Eftimiu a făcut un basm modern fără să-l modernizeze. I-a păstrat sănătatea sufletească, inocenţa şi frumuseţea. S-a jucat şi, m-a atras starea de joc a lui Eftimiu faţă de poveste. Într-o societate confuză în care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifică, limpezeşte. El nu poate să mintă, pentru că este făcut pentru copii. Nevoia de basm este cu atât mai necesară astăzi, cândlumea se urâţeşte, iar basmul devine un reflex de igienă sufletească… Acest spectacol este profund românesc şi, de aceea, poate fi oricând internaţional” susține Dan Puric.

Inaugurarea noii Săli Mări a TNB marchează încheierea lucrărilor de reabilitare și deschiderea în totalitate a TNB pentru public, urmând ca, în vară, să fie deschis și Amfiteatrul în aer liber, cel de-al șaptelea spațiu de joc din clădirea reabilitată și modernizată

Cu o existență de peste 150 de ani, Teatrul Național „I.L.Caragiale” este una dintre cele mai prestigioase instituții teatrale din România. Teatrul a intrat în reabilitări în martie 2011, în cel de-al doilea mandat de manager obținut de Ion Caramitru. Pe toată perioada reconstrucției, teatrul a funcționat continuu, prezentând spectacole în cel puțin una dintre sălile sale.

646x404 (1)Cu câteva zile înainte de redeschiderea oficială, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o vizită în noua cladirea a Teatrului Național, rămânand plăcut impresionat. Iohannis a vizitat joi câteva săli ale Teatrului Național și a participat pentru câteva minute la repetiția spectacolului „Înșir’te mărgărite”

„Este o realizare deosebit de frumoasă. Am fost în teatrul vechi, acum am văzut teatrul refăcut și este o bijuterie și nu numai pentru Capitală, este o bijuterie pentru România. Refolosirea, reutilarea multor spații a permis crearea unor săli care nu au existat înainte, săli cu un aspect foarte modernist, care vor fi căutate de mulți regizori. Sunt convins că odată redeschis în această formă TNB va deveni, ceea ce sper că nu se supără nimeni, un palat al culturii, nu numai teatru, ci un palat al culturii în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Iohannis.

Avem un teatru reconsolidat, avem șapte săli de joc cu o paletă largă de spectacole, așa că hai cu mic cu mare să închidem preț de câteva ore televizoarele și calculatoarele și să mergem să ne deconectăm prin teatru! Merită!

Ilinca Ioghen – Colaborator News Diaspora

Sursa foto 1: www.metropotam.ro

Sursa foto 2: www.adevarul.ro

Sursa foto 3: www.adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *