În sprijinul cooperării științifice la nivel internațional, vin adesea colaboratori din universități de prestigiu (Universität Innsbruck – Austria, University of Cambridge – Marea Britanie, Université Paris-Sud-Franța, Université du Québec – Canada) ce găzduiesc tineri cercetători români în cadrul stagiilor de pregătire pentru licență, masterat, doctorat etc. Schimbul de experiență realizat peste granițele țării se perpetuă ca un joc de domino, reprezentând o rampă de lansare continuă pentru noi idei științifice, pentru cercetătorii în formare din cadrul instituțiilor CDI românești. Totodată, colaborarea prezintă un beneficiu major pentru diseminarea rezultatelor cercetării, pentru promovarea valorilor științifice la nivel internațional și, implicit, pentru creșterea gradului de vizibilitatea științifică.

Prof. Dr. Roman Wolfgang SCHRITTWIESER de la Universitatea Innsbruck din Austria colaborează de peste 40 de ani cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A coordonat mai multe programe internaționale de mobilități științifice: TEMPUS, Erasmus-Socrates, CEEPUS, precum și granturi de cercetare precum EURATOM, permițând, astfel, cercetătorilor români să aibă acces la infrastructura de cel mai înalt nivel din laboratorul pe care îl conduce, din cadrul Institutului de Fizica Ionilor şi Fizică Aplicată. Numeroşi studenţi, masteranzi şi doctoranzi au lucrat în acest laborator sub coordonarea lui, finalizând teme de cercetare experimentală pentru lucrările de licenţă, dizertaţie sau doctorat și promovând, astfel, numele universităților românești din care provin.
Fizicianul de la Innsbruck a sprijinit și a lansat în cariera științifică cercetători români care sunt co-autori în peste 100 dintre cele 160 articole semnate de profesorul Schrittwieser şi cotate în sistemul ISI Thomson Reuters. Astfel, printr-o colaborare continuă și benefică, o parte din membrii catedrei de Fizica plasmei din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iași au fost promovați în comunități științifice internaționale, fiind certificați prin rezultatele obținute, publicate și citate ulterior. Alți colaboratori români au fost recomandați unor laboratoare din străinătate, devenind astăzi parte a unor grupuri de cercetare ce fac de asemenea cunoscute peste hotare numele universităților din România.
Ca urmare a colaborării solide a Prof. Dr. Roman Wolfgang SCHRITTWIESER cu cercetătorii români și pentru recunoașterea meritelor obținute în întreaga sa activitate de cercetare ştiinţifică, pe 29 aprilie 2015 i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Șansa grupurilor științifice românești, din cadrul universităților sau institutelor de cercetare, de a colabora cu entități internaționale prestigioase, este una dintre cele mai favorabile circumstanțe în cadrul demersului CDI de a atinge cel mai înalt nivel de performanță științifică.
Atât Ministerul Educației și Cercetării Științifice, cât și Ministerul Fondurilor Europene sprijină cooperarea internațională prin lansarea unor programe de colaborare bilaterală cu țări precum Franța (PICS), China (DragonSTAR), Bulgaria (INTERREG V), Norvegia (EEAGrants) etc ce finanțează mobilități, schimb de experiențe, burse de cercetare și în vederea integrării sistemului CDI din România în mediul științific internațional.
Elena Teodorovici – Colaborator News Diaspora