Elevi români premiaţi la olimpiadele internaţionale de Chimie şi Matematică

0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second
Sursa: www.oxfordchemistrytutor.co.uk
Sursa: www.oxfordchemistrytutor.co.uk

O Românie deşteaptă, o Românie de valoare, o Românie excelentă. Asta am putea spune dacă ne-am uita doar la rezultatele elevilor români. Caţiva tineri liceeni au arătat că se poate face performanță şi într-un sistem care nu promovează şi nu pune mare preţ pe acest lucru. Se poate pentru că, din lipsa unei susţineri din partea conducerii, ei muncesc şi demonstrează că în România, performanţa e la ea acasă.

Doar în ultima săptămână elevii români au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada Internaţională de Chimie şi Olimpiada Balcanică de Matematică.

Elevii din lotul olimpic de chimie al României au obţinut 6 medalii (2 medalii de aur dintre care o medalie de aur cu punctaj absolut, 3 medalii de argint şi o medalie de bronz), la a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţională de Chimie „D. Mendeleev” desfăşurată în perioada 3 – 10 mai, la Erevan.

Este o mare onoare adusă României de către premianţi, pe numele lor: Dumitru Călugăru , cel care a obţinut punctaj absolut, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Cei doi au obţinut medaliile de aur, iar conform Ministerului Educaţiei, aceştia au fost laureaţi cu aur şi la ediţia precedentă.

Medaliile de argint au fost câştigate de Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a din Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Cristian Robert Râclea, clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi şi Silvestru-Alexandru Big, clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului.

Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti.

O competiţie cu un grad de complexitate extreme de ridicat. Probele,  în număr de trei, au durat cinci oreŞ două dintre ele au fost teoretice şi un practică/expreimentală.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev” au participat 95 de elevi din 15 ţări.

Sursa: www.shsweb.stanwood.wednet.edu
Sursa: www.shsweb.stanwood.wednet.edu

Nici lotul olimpic de matematică nu se lasă mai prejos. Participanţii de la Olimpiada Balcanică de Matematică, au obţinut un rezultat remarcabil: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint si 2 medalii de bronz. In clasamentul pe echipe, Romania a ocupat locul 2, dupa Turcia, informaţie anunţată de către Societatea de Stiinte Matematice din Romania. Elevii romani au concurat cu liceeni din alte 19 ţări.

Cu aurul se mândresc: Stefan Spataru , elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatică şi Marius Bocanu , elev in clasa a XII-a tot la Liceul International de Informatica Bucuresti,

Argintul a fost obţinut de către Simona Diaconu, eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti şi Ioan-Laurentiu Ploscaru , elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Alexandru Lahovari” din Ramnicu Valcea.

Bronzul a fost revendicat de către Andrei-Bogdan Puiu , elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galaţi şi Ciprian Bonciocat, elev in clasa a IX-a la Colegiul National „Tudor Vianu” din Bucuresti.

La BMO 2015 au participat echipe din Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Turcia (tari membre) precum si echipe din Azerbaijan, Grecia B, Italia, Iran, Kazakhstan, Kirgizstan, Arabia Saudita, Tajikistan, Turkmenistan si Marea Britanie impreuna cu Irlanda (ţări invitate).

Poate că toate numele acestor elevi par doar o înşiruire într-o listă care nu se mai termină şi care plictiseşte oarecum pentru că nu au un nume rezonant. Dar toţi aceştia: de la Dumitru, Andrei, Paul, Cristian, Silvestru, Tiberiu, până la Ştefan, Marius, Simona, Ioan, Andrei şi Ciprian, cu fiecare premiu câştigat şi fiecare medalie care îi încununează, arată că şi la noi se poate, că România poate să fie şi deşteaptă, că România poate să fie şi valoroasă, că România poate să fie şi de excelenţă.

Ilinca Ioghen – Colaborator News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *