Călător prin România – Târgu Jiu

0 0
Read Time:3 Minute, 38 Second

Cea mai mare supriză a turului meu, prin frumoasa noastră ţară, a fost oraşul Târgu Jiu. Acest mic amplasament, din Sud-Vestul ţării, cu o populaţie de puţin peste 80.000 de locuitori, este recunoscut drept oraşul marelui sculptor român Constantin Brâncuşi. Venind din direcţia Craiova, vei putea să admiri, până la intrarea în oraş, silueta munţilor în depărtare, iar peisajul este, fără doar şi poate, unul pitoresc cu dealuri şi împodobit cu numeroase exemple de sat tradiţional românesc, care mai păstrează încă reminescenţele timpurilor demult apuse.

Amplasamentul are o istorie îndelungată, de pe vremea dacilor şi romanilor, atunci când acesta a fost un vicus, o staţiune comercială. În prezent, oraşul îmbină arhitectura populară, cu cea socialistă şi cu cea modernă, într-un mod organic care, datorită sculptorului Brâncuşi care a trasat axa Calea Eroilor, pune în valoare operele de mare semnificaţie ale acestuia. Cele mai importante atracţii turistice ale oraşului sunt, bineînţeles, lucrările marelui sculptor care sunt puse în valoare într-o manieră care le potenţează măreţia. Puţini cunosc, însă, însemnătatea acestui ansamblu şi anume acela de a comemora cei  8,500 de soldaţi români care au apărat Valea Jiului de armata germană.

11121587_10207130003035109_2057886579_n
Sursa: Ana-Maria Negru

Ajungând la Coloanei recunoştinţei fără sfârşit, cunoscută sub numele de Coloana Infinitului, la apus, am fost fascinată de frumuseţea tabloului ce mi se contura în faţa ochilor. Sculptura este amplasată într-un parc care este caracterizat de planeitate care oferă posibilitatea de a o admira din toate unghiurile. Coloana cu o înălţime de 30 de metri este alcătuită din 17 module romboidale de fontă laminată şi a fost realizată în anul 1938.

Spre deosebire de parcul Coloanei Infinitului , parcul care găzduieşte celelalte două opere de artă este dominat de vegetaţie înaltă, astfel creând o atmosferă de adăpost în mijlocul oraşului. Poarta Sărutului are rolul de a iniţia descoperirea acestui spaţiu. Sculptura este construită din travertin de Banpotoc. Brâncuşi a fost ajutat în executarea acestei piese de doi cioplitori în piatră: Ioan Alexandrescu din Bucureşti şi Golea din Dobriţa. Masa Tăcerii este în legătură directă cu poarta şi este lucrată din calcar şi are următoarele dimensiuni: tăbliţa 2,15 m diametru şi 0,43 m grosime, piciorul 2 m diametru şi 0,45 m grosime. Iniţial, cele 12 scaune erau mult mai apropiate de masă şi dispuse două câte două.

11253775_10207130006155187_199747363_n
Sursa: Ana-Maria Negru

De la Masa Tăcerii se poate ajunge cu uşurinţă pe malul Lacului de Acumulare Târgu Jiu, unde panorama este una fermecătoare. Munţii dublează linia de piscuri deluroase, astfel încât reflexia acestora pe luciul apei te invită la o stare de contemplare. Axa, pe care am amintit-o anterior, are o lungime de 1275 m pe direcţia est-vest şi are rolul de a relaţiona sculpturile. Fronturile acestei axe sunt alcătuite din clădiri cu o importantă valoare arhitecturală, precum Teatrul Elena Godeanu, Muzeul Judeţean şi Biserica Sf. Apostoli.

În ultimii ani, centrul vechi al oraşului s-a încadrat în tendinţele actuale şi şi-a pietonizat câteva străduţe pentru a crea alei de promenadă. În cazul Târgu Jiului, Centrul Sâmboteanu, Strada Victoriei şi Piaţa Prefecturii creează o axă pietonală Nord-Sud care se intersectează cu Calea Eroilor şi care a beneficiat de o reabilitare evidentă în ultimii ani. De la Târgu Jiu se poate ajunge pe un drum care oferă un peisaj de vis, Defileul Jiului. Cu o lungime de 39 de km, acest traseu sinuos străbate inima Carpaţillor Meridionali şi creează un adevărat parc naţional recunoscut pentru fauna, vegetaţia şi flora sa. Pentru adepţii excursiilor în inima munţilor, aceasta arie, cu siguranţă, le este recomandată.

Din punct de vedere cultural, oraşul Târgu Jiu se poate mândri cu nişte oameni de valoare care au adus un important aport pentru România. Dintre aceştia este important să îi amintim pe Constantin Brâncuși, Vasile Lascăr, Maria Lătărețu, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Magheru, Cătălin Măruţă, Horațiu Mălăele, Ecaterina Teodoroiu , Tudor Vladimirescu .

Fără nicio ezitare, pot spune că acest mic colţ de ţară are o frumuseţe ingenuă, pură, care nu a fost contaminată, încă, de problematicile unui oraş în plină dezvoltare. Cu o istorie bogată, cu un mare palmares de personalităţi, cu un decor de vis şi cu o arhitectură deosebită, Târgu Jiul este o destinaţie turistică care are un potenţial fantastic.

Ana-Maria Negru – Colaborator News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *