Adrian Chifu, primul consilier român în Italia, interviu pentru News Diaspora!

0 0
Read Time:8 Minute, 32 Second

Adrian Chifu, originar din Piatra Neamţ, cetăţean italian din anul 2012, a fost ales în iunie 2009 în funcţia de consilier local în Verbania, localitate situată în provincia Verbano-Cusio-Ossola – regiunea Piemonte. Cu câteva luni în urmă, acesta a luat decizia de a candida pentru postul de primar.

Mai jos regăsiți interviul acordat, în exclusivitate, publicației News Diaspora…

Jurnalist: Cum evaluați perioada de până acum în care ați ocupat poziția de consilier local al orașului Verbania și care au fost dificultățile întâmpinate?

chifu1Adrian Chifu: Ales în  anul 2009, cu  voturile  românilor din Verbania, fiind și primul român ales în consiliul local din Verbania, am scris o pagină din istoria orașului. Cu toții am socotit că românii au nevoie de o voce puternică în consiliu care să  apere drepturile. Sunt mulțumit pentru că, la începutul celui de-al doilea mandat, bilanțul activității mele este unul pozitiv. Chiar dacă nu a fost ușor, mai întâi să pot candida pe lista unui partid italian, a doua problemă a fost de a convinge românii  despre necesitatea votului. Felicit pe aceasta cale toți românii din Verbania pentru că au reacționat cu mare responsabilitate civică în acest demers și au dat dovadă de responsabilitate .

 Jurnalist: Stabilindu-vă în străinătate, considerați că ați „abandonat” România?

Adrian Chifu: Niciodată  nu am abandonat România. Am plecat din România în anul 1996. Eram student la Facultatea de Electrotehnică din Iași. Am fost nevoit să abandonez, în acel moment, studiile superioare. Mult mai târziu am reușit să absolv Facultatea de Știinte Economice – Finanțe Bănci din București.  Chiar dacă am dublă cetățenie din 2010, ma simt român 100%,  mai ales pentru că sunt un produs politic 100%  românesc, votat doar de români. Nici nu aș putea să mă simt altfel, decât român. Chiar dacă suntem departe de țara noastră, să nu uitam că reprezentăm cel mai mare investitor din Romania, câteva miliarde de euro anual ajung în țară, bani injectați direct în consum și  care ajută economia. Nu pot “abandona “ România pentru că sunt emigrant pe timp determinat. Doresc să mă întorc acasă. Dacă nu eram român, emigram în România .

Jurnalist: Având în vedere progresele notabile făcute de când ocupați funcția de consilier local în orașul Verbania, ne puteți spune ce alte proiecte aveți în desfășurare pentru românii de acolo?

Adrian Chifu: Imediat ce am devenit consilier local, primul proiect inițiat a fost  înfrățirea dintre Verbania și orașul meu natal, Piatra Neamț. După semnarea înfrățirii au luat naștere multe proiecte comune româno-italiene, unele dintre acestea pe bani europeni. Vreau să arătam italienilor multe lucruri pozitive despre  România. Am apărat  drepturile românilor în  consiliu, iar,  la orice proiect de lege care trece prin consiliu, prima întrebare pe care o pun este dacă românii beneficiază. Proiectul ABECEDARUL  este la a șasea ediție și va continua – fiecare copil de naționalitate română primește un abecedar donat de  Inspectoratul Județean Școlar Neamț. Începând din acest an  vom organiza cursuri de limba română, cu sprijinul statului român, schimburi de experiență și de copii între cele doua orașe.  În fiecare an, delegații din ambele orașe  sunt prezente la Zilele orașelor. Putem dezvolta  relații economice prin turism. Avem ce arăta italienilor care sunt interesați de frumusețile României. Din inerție, multe proiecte vor continua și pe viitor. Toate aceste lucruri ajută la schimbarea atitudinii italienilor față de români, descoperind adevărata valoare a noastră.

Jurnalist: Ce obiective aveți pe termen mediu și lung pentru comunitatea de români din Verbania?

Adrian Chifu: Românii sunt integrați foarte bine în țările unde traiesc. Unicul obiectiv neatins până acum cred că este integrarea politică. De aceea, pe termen mediu și lung,  acesta va fi principalul obiectiv, nu doar la nivel local, ci și la nivel central. Am fondat, recent, o mișcare politică – Alianța Românilor (AR), iar, împreună cu colegii mei, vom susține românii să ajungă în consiliile locale din Italia. Fiecare primărie trebuie să aibă un consilier român. Acesta este obiectivul pe termen mediu. Pe termen lung, plecând de la nivel local, românii trebuie să ajungă în funcții de stat, până la Parlament. Avem nevoie de susțienere parlamentară pentru a ne apăra drepturile. Suntem comunitatea cea mai numeroasă din Italia și trebuie să avem reprezentanți în Parlamentul italian. Din punct de vedere economic, ajutăm statul italian cu peste 2% din PIB.

Jurnalist: Cum comentați relația dintre cetățenii români rămași în țară și cei aflați peste hotare?

Adrian Chifu: Așa cum s-a vazut pe 16 noiembrie 2014, pentru prima dată, cele două Românii s-au unit pentru un scop comun. Cei din țară au fost solidari cu cei din străinătate în fața unui stat rău intenționat. Ajutăm România economic prin banii trimiși în țară și cred că românii de acasă știu că motoarele economiei sunt alimentate cu banii câștigați cu greu în străinătate. Este un moment istoric, cred, care definește ideea de a fi român. Cu toții suntem români.

Jurnalist: Cum apreciați implicarea comunității de români din Verbania în contextul alegerilor electorale?

Sursa: limbaromana.altervista.org

Adrian Chifu: Românii din Verbania sunt cei mai activi și din punct de vedere politic. Peste 80% au votat la alegerile locale din Verbania, pentru alegerea mea. Votează și la alegerile din România, chiar dacă într-un număr mai mic deoarece secțiile de votare sunt pe cale de dispariție, așa cum s-a văzut pe 16 noiembrie. Eu am făcut cerere la primăria din Verbania pentru a organiza o secție de votare, iar răspunsul italienilor a fost pozitiv. Încă din luna august a anului 2014, am transmis documentul  oficial către MAE în care se specifica nevoia unei secții de vot în Verbania și care poate acoperi câteva mii de români. Cred că  primăria din Verbania a fost prima instituție din străinatate care punea la dispoziție logistica necesară pentru înființarea unei secții. Avem în mână un vot, dar nu putem să-l introducem în urnă.

Jurnalist: Având în vedere că sunteți departe de țară, ce părere aveți despre situația României, pe plan intern?

Adrian Chifu: Chiar dacă sunt departe de țară, m-am implicat politic în Romania încă din anul 2005, când am fost desemnat lider PIN Neamț, pana în 2008. Era un partid nou și atractiv pentru tineri. Fără experiență politică, timp de 3 ani am coordonat acest partid, la Neamț.  Primul test electoral a fost la alegerile europene în 2007. Apoi, în 2008,  am participat la alegerile locale, după care am demisionat pentru că nu eram de acord cu președintele Cozmin Gușă pentru modul  cum gestiona partidul. În ianuarie 2009 am fost primul român care i-a cerut banii promiși lui Mircea Geoană, cei 20.000 de euro. Odată cu intrarea României în Comunitatea Europeană, mi s-au deschis alte uși și am profitat, în 2009,  să candidez, în Italia, la alegerile locale, unde am fost ales. Românii din străinătate sunt interesați de politica din România și asta s-a vazut la alegerile din noiembrie 2014 .

Jurnalist: Cum comentați implicarea factorilor de decizie și, implicit, a clasei politice din țară pentru românii de pretutindeni?

Adrian Chifu: Românii din Diaspora au fost uitați, din 1990  până astăzi, de clasa politică din România, o clasă politică veche și neperformantă care ne-a obligat să ne părăsim țara pentru un trai mai bun. Fără românii plecați, politicienii au reușit să controleze mai bine și mai ușor pe cei rămași. Au vândut toate bunurile naționale: resurse, companii de stat, bogățiile și, ce este mai trist, au vândut și natura, aurul verde (pădurile ). Suntem orfani și asta s-a dovedit în ultimul deceniu. Nu-i interesează soarta noastră. Suntem buni doar în campaniile electorale și cand trimitem bani acasă. Este nevoie de o schimbare a clasei politice, care să asigure bunăstare românilor. Singura noastră speranță este DNA-ul care ar putea să ne scape de acești politicieni corupți. Nu mai vorbesc despre Parlament care a devenit scut pentru infractori.  Rușinos faptul că, după umilirea românilor din 16 noiembrie,  parlamentarii care au semnat proiectul de lege privind votul prin corespondență au lipsit din plen. Ar fi multe de spus…

Jurnalist: În contextul alegerilor locale din Italia, cum comentați faptul că tot mai mulți români se regăsesc pe listele electorale?

Adrian Chifu: Încă din 2007 au fost sute de români care au candidat în Italia, dar fără reușită. Nu este de ajuns să candidezi, dar nici să câștigi. Este mai important ce faci după ce obții puterea când ești ales.  Și clasa politică din Italia, nu doar din România,  folosește  drept carne de tun românii. În preajma alegerilor din comunitatea româneasca se creează un monstru mediatic pentru voturi. Convertesc ura împotriva românilor în voturi, sau, în cel mai fericit caz, suntem invitați să candidăm pe listele partidelor  italiene pentru a ne oferi voturile. De aceea, trebuie să devenim independenți și să forțăm partidele politice italiene să ne ofere locuri pe tot spectrul politic.

Jurnalist: Care considerați că sunt principalele măsuri care trebuie luate de clasa politică românească pentru ajutorarea românilor de pretutindeni?

Adrian Chifu: Sunt multe măsuri care ar ajuta românii din străinatate. În primul rând, o măsură este reducerea taxelor consulare. România are cele mai mari taxe consulare din lume. Orice document costă minim 60 de euro.  Ar fi primul semnal de normalitate și de respect față de românii din Diaspora. Să intervină  ori de câte ori suntem băgați în aceeași oală și acuzați pe nedrept. Să ne lase să votăm. La Torino sunt peste 120 de mii de români stabiliți și au organizat o singură secție de votare. Cum ar fi un oraș ca Piatra Neamț să aibă o singură secție de votare? Problema s-ar fi rezolvat foarte simplu dacă era voință. În orașele unde  comunitatea de români este mare să se facă patru-cinci secții de vot și toată lumea era mulțumită. Sunt maxim zece orașe în lume unde românii sunt numeroși. Să promovam cultura românească, arta, valorile și turismul. Sunt multe de făcut . Dacă mâine aș fi numit într-o funcție importantă, de decizie a statului român, nici nu aș ști de unde să încep, pentru că sunt multe de făcut. Sunt multe de făcut și în țară, din  păcate.  Altfel, nu aș fi fost nevoit să emigrez, așa cum au facut-o milioane de români.

Interviu realizat de Vlad Borcan, redactor-șef News Diaspora

Sursa foto 1: www.facebook.com/chifu.adrian.9

Sursa foto 2: www.limbaromana.altervista.org

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *