Mariana Aurora Apostolato, românca de succes din Italia ajunsă Președintele ULRI CAMPANIA (ITALIA), interviu pentru News Diaspora!

0 0
Read Time:5 Minute, 56 Second

Mariana Aurora Apostolato, Președintele UNIUNII LIBERALE A ROMÂNILOR DIN ITALIA CAMPANIA (ITALIA) se dovedește a fi o româncă ce a reușit în Italia! Puteți citi interviul integral mai jos…

Jurnalist: Când v-ați mutat în Italia, care a fost prima impresie și ce sentiment vă incearcă acum?

Sursa: www.facebook.com/aurora.toni.5
Sursa: www.facebook.com/aurora.toni.5

Mariana Apostolato: Atunci când am venit în italia, prima impresie pe care am avut-o a fost de șoc total. Nu era nici pe departe ceea ce ni se promisese! Eram vreo 20 de români, toți în două camere, locurile de muncă se plăteau 250 pentru femei si 350 pentru bărbați. Nu intru în detalii pentru că nu ne-ar ajunge o săptămâna să vă povestesc tot. Era o junglă în care cel mai puternic supraviețuia! Și eu am supravietuit! Eram obișnuită să lupt cu viața, dar ce am vazut aici, întrecuse orice imaginație a mea.

Jurnalist: Ce v-a motivat sa vă mutați acolo?

Mariana Apostolato: Motivul venirii mele în Italia nu cred că este diferit de motivul tuturor românilor plecați peste hotare: dorința de un trai mai bun.

Nu aveam de gând sa stau mai mult de un an, dar Dumnezeu se pare că avea alte planuri cu mine.

Jurnalist: V-a fost greu să vă impuneți într-un oraș ca Napoli, având in vedere situația tot mai alarmantă în legătură cu cazurile de asasinate, femeile abuzate, mafia locală prezentă?

Mariana Apostolato: Nu mi-a fost greu să mă impun într-un oraș din zona Napoli. Mi-am văzut întotdeauna de munca mea, nu am deranjat pe nimeni. Am știut să plec capul și să învăț ce nu știam, să mă acomodez cerințelor lavorative, călcându-mi pe orgoliu, strângând din dinți și consolându-mă cu ideea că munceam cinstit.

Îmi pare foarte rău să aud știri despre români, asasinate, românce violate etc.

M-a ferit Dumnezeu! Sunt de părere că de vină este anturajul în care intri. Dacă nu ești deștept să ieși repede dintr-o situație pe care nu o poți controla, te duce la ruină.

Jurnalist: Ce dificultăți ați întâmpinat de când v-ați mutat acolo?

Mariana Apostolato: Atunci când am venit în Italia, în anul 2005, singura dificultate a românilor era munca la negru pentru că eram extracomunitari, fără drept de muncă. Puteam sta doar 3 luni, iar dacă te prindeau carabinierii, te trimiteau în țară, cu interdicție pe 5 sau 10 ani. Din cauza aceasta, nu puteam închiria o casă, nu puteam fi angajați cu contract de muncă și, de aici, eram la dispoziția oportuniștilor italieni, dar și a românilor. Îmi pare rău să zic, dar așa a fost. Depindea de norocul fiecăruia, cum se descurca și de oamenii pe care îi întâlnea, spiritul de observație în a alege la secundă următorul pas. Și curaj! Fără curaj, nu faci nimic!

Jurnalist: Cum vă implicați dumneavoastră în comunitatea de români și ce faceți pentru aceasta comunitate?

Sursa: www.facebook.com/aurora.toni.5
Sursa: www.facebook.com/aurora.toni.5

Mariana Apostolato: Între românii pe care îi cunoșteam, m-am făcut cunoscută ca o fată muncitoare, corectă, descurcăreață, dar și cu un caracter de fier! Pentru dreptate merg pana la Dumnezeu și o palmă mai sus. Am ajutat atât cât am putut, împărțindu-mă între obligațiile către familia mea rămasă în țară și un trai decent aici.

Am avut norocul să cunosc oameni deosebiți, printre care și doamna OLIVIA TUDOR, o bună prietenă de la Firenze cu care, împreună cu alte prietene și prieteni, ajutăm prin donații la diferite cazuri de copii bolnavi de boli foarte grele, ajutăm româncele lăsate în stradă făra loc de muncă și lista poate continua. Prin urmare, doamna Olivia ne-a propus, dacă vrem, să ajutam la formarea de comunități de români, fiecare pe zona noastră. Am răspuns afirmativ împreuna cu o altă bună prietenă din Calabria, Ramona Tirău.

Așa am ajuns să fiu copreședintele PNL Campania Italia și Președintele ULRI (UNIUNEA LIBERALĂ A ROMÂNILOR DIN ITALIA).Vreau să îi unesc pe românii din zona mea, să ne ajutăm între noi, să fim mai puternici și vocea noastră să se facă auzită. Și o să reușim!

Jurnalist: Cum priviți dumneavoastră Italia și cum priviți România, din punctul de vedere al siguranței cetățeanului?

Mariana Apostolato: Cum văd eu treburile în țara: siguranța cetățeanului este la fel, atât în România, cât și în Italia și bănuiesc ca peste tot în lume. Fiecare pădure are uscăturile ei.

Jurnalist: Ce statut aveți acolo?

Mariana Apostolato: Lucrez într-un lanț de pizzerii foarte cunoscute în zona mea și nu numai. Controlez calitatea pizzei și sunt eu cea care decid dacă ajunge pe masa clientului sau nu. Câteodata, colegii mei italieni râd și zic: „A ajuns o romanca să ne controleze pe noi italieni, dacă e buna pizza sau nu”

Uite ca a ajuns! Româncele sunt harnice, nu se dau în lături de la muncă și nu se vaită în fiecare secundă pentru că le doare nu stiu ce: că suntem bolnave, supărate, pline de of-uri și doruri, le lăsam la ușa serviciului și nu lăsăm să se vadă. Muncim cât zece. De aceea, suntem cautate și apreciate. Nu luăm locul de muncă al italianului, așa cum suntem acuzate de cele mai multe ori, Sunt ei cei care refuza.

Jurnalist: Unde considerați că mai trebuie sa se lucreze în România pentru a ne putea compara ca țară cu Italia?

Mariana Apostolato: Pentru a ajunge Romania la nivelul Italiei? Grea intrebare…Peste tot sunt probleme, corupție și neajunsuri. În primul rând, ar trebui mărite salariile în România pentru că prețurile din țară sunt aproape la fel ca în Italia, dar salariul este mai mic de 10 ori.

Ar trebui dată o importanță majoră învățământului și sănătății! Sunt multe domnule Borcan, sunt multe, dar odata cu schimbarea președintelui, sperăm în mai bine, sperăm măcar pentru cei mai tineri, să nu continue a fi GENERATIA DE SACRIFICIU. Ajung 25 de ani! Gata! Nu mai putem emoticon frown.

Jurnalist: Ce aveți de gând să faceți în viitor? Să rămâneți în Italia sau să vă întoarceți în România?

Mariana Apostolato: Nu știu ce voi face în viitor, dacă voi rămâne aici sau nu. Depinde de ce planuri mai are cu mine Dumnezeu, dar de un singur lucru sunt sigură: cand o să mor vreau să fiu îngropată în țara mea…

Jurnalist: În ultimele luni, statistica arată că în zona Napoli, nr. asasinatelor a crescut. Nu vă este frică pentru siguranța dumneavoastră?

Mariana Apostolato: Nu îmi este frică pentru siguranța mea. Cum v-am spus, curajul este arma mea. Nu se știe ce se poate întampla. Sper să mă ferească Dumnezeu de tot ce este mai rău. Se poate muri și acasă, în pat, așa că, mergem cu Dumnezeu înainte.

Jurnalist: V-ați mai întoarce în România? Motivați răspunsul.

Mariana Apotstolato: Nu stiu ce îmi aduce ziua de maine, dar dacă nivelul de trai al omului de rand ar crește și mă refer la o muncă stabila și bine platită, da! M-aș întoarce!

Interviu realizat de Vlad Borcan, Redactor-șef News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Mariana Aurora Apostolato, românca de succes din Italia ajunsă Președintele ULRI CAMPANIA (ITALIA), interviu pentru News Diaspora!

  1. Suntem mandri de tine si ne-am dori sa avem romani ca tine la orice pas. Din tot sufletul iti urez sa ai parte de o activitate proficua in favoarea comunitatii !! Noi te sustinem si credem in tine .

  2. Complimente pentru sinceritate, curaj si tenacitate. Asa sunt femeile romance, frumoase, destepte, muncitoare si perseverente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *