Din 2009, locuiesc, învăț și muncesc în Danemarca. Aici am învățat foarte multe despre antreprenoriat și cultura inovației, dar și despre ploaie, vânt și lumină puțină.

Am învățat ce înseamnă să fii perseverent în a-ți urma pasiunile și a le face realitate. Cultura inovației pe care am descris-o mai sus, poate fi ceva transmis și românilor. Suntem totuși un popor de inventatori, dar prea puțin de inovatori. A inova înseamnă a aduce un plus de valoare invenției tale, o utilitate socială reală, dar și profit, bineînțeles.
Ca să înveți să devii antreprenor, poți urmări doua căi:
– Studiezi oficial, la facultate și îți însușești tot ceea ce înveți acolo
– Devii, sau continui să fii, autodidact
Pentru ambele opțiuni voi elabora în rândurile de mai jos, câteva opțiuni.
În Europa, se găsesc multe programe Bachelor și Master pentru managementul inovației și antreprenoriat. Însă țările scandinave, Olanda și Marea Britanie, sunt în momentul de față cele mai bune la a oferi atât programe de studiu, oportunități de dezvoltare pentru tinerii antreprenori, cât și o birocrație mult redusă și transferată pe Internet. De exemplu, în Danemarca crearea unei companii durează 5 minute pe Internet, de acasă și este gratuit. Taxele se platesc tot online, SKAT (ANAF-ul danez) preluând banii direct din contul bancar principal (NEMkonto) al proprietarului.
Dacă ești în acea etapă a vieții în care dorești să studiezi în acest domeniu, atunci recomand cu căldura o experiență de câțiva ani în Scandinavia. Pentru cei mai cosmopoliți dintre voi, Marea Britanie și Olanda sunt destinațiile de urmărit, iar pentru cei mai liniștiți, Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.
Recomand intrarea și căutarea de programe de studiu, fie direct pe siteurile universităților, sau pe site-urile naționale, oficiale, de studiu. Pentru Suedia, pe site-ul: https://www.universityadmissions.se, pentru Danemarca http://studyindenmark.dk/ , pentru Olanda: https://www.studyinholland.nl/ , etc. În principal programele de Master sunt majoritar în Engleză, iar cele de Bachelor (licență) majoritar în limba de acolo. Drept urmare, ar fi bine să ai studii de licență deja și să fie în domeniul afacerilor, finanțelor sau economiei.
Dacă însă nu mai ai timp sau resurse pentru a studia într-o sală de clasă pentru 1-2 ani, poți urma cealaltă variantă, cea de autodidact. Și până la urmă, de ce nu? Românul a invățat tot timpul să se descurce singur.
Bine bine, o să-mi spui, învăț singur, dar pe ce să mă axez și de unde să învăț?
Hai să incepem cu unde, doar pentru că e cel mai rapid și ușor de explicat. Ce să invățăm, acesta va fi subiectul mai multor articole, în acesta de astăzi fiind prezentată doar o agendă de lucru.
Ei bine, lumea Internetului de astăzi ne oferă resurse la care poate că nici nu visam acum 10-15 ani. Principalele doua surse de noi cursuri și informații pe care le folosesc sunt Coursera și Khan Academy.
Pe Coursera te poți alătura virtual cursurilor unora dintre cele mai bune universități din lume, gratuit. Există și posibilitatea de a da examenul pentru certificat, contra-cost, dar asta doar pentru a certifica participarea la curs și a motiva cuiva că ai făcut acest lucru. Un curs bun, ce te ia de la nivel de începător și crește în intensitate, este cursul celor de la Maryland University despre antreprenoriat și deschiderea unei afaceri inovative: https://www.coursera.org/specialization/entrepreneurship/26?utm_medium=catalog
Pe site-ul Khan Academy vei trece prin module de lucru, unde vei învăța noi „skills”: capabilități și unelte de lucru. Programul lor începe cu o serie de interviuri luate marilor inovatori și antreprenori din ziua de astăzi și continuă cu un mix de aspecte teoretice și practice: https://www.khanacademy.org/economics-finance-domain/entrepreneurship2

De ce insist atâta pe a învăța? În principal pentru a avea o baza de cunostiințe comune de la care se poate pleca. Cu cât știm mai multe despre o industrie sau un domeniu, cu atât ne vom descurca mai rapid și cu mai puține greșeli, în el.
Pentru a fi un bun antreprenor, este nevoie să înțelegem ce este inovația, cum o putem aplica ideii noastre și cum ne ajută să devenim competitivi și să avem succes.
În plus, față de cursurile online, recomand și cartea “The Innovator’s Dilemma” scrisă de fondatorul domeniului inovației în literatura științifică, Clayton M. Christensen. Acolo vei afla despre inovația disruptivă, constructivă, evolutivă și așa mai departe, dar mai ales poți înțelege unde se încadrează ideea ta și cum poți să o cizelezi și să îi oferi o identitate de sine stătătoare, ușor de înțeles de toată lumea.
Acum, că am învățat teoria, să trecem la practică.Știți zicala cea veche. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Ei bine, a fi antreprenor necesită foarte multă muncă, ambiție, dar, mai ales, pasiune. E foarte important să știi de ce faci acel lucru și pentru ce. Și asta pentru că drumul nu va fi ușor, vor fi greșeli și eșecuri, dar e foarte important să mergi mai departe, să înveți din acele greșeli și să îți îmbunătățești constant ideea și oferta.
Trebuie să treci prin câțiva pași importanți, ce vor fi enumerați în acest articol, dar pe care îi voi discuta, în detaliu, în articolele ce vor urma:
- Definirea ideii: având în vedere tot ce am scris mai sus, trebuie să îți șlefuiești și definești ideea și inovația ce o aduci pe piață
- Stabilirea partenerilor: dacă îi ai, stabiliți de la început rolurile fiecăruia și puneți totul în scris, foarte important ca să nu aveți conflicte ulterior.
- Studiul de piață: contează enorm să cunoști piața și de ce au nevoie oamenii. Poate ca ai cea mai bună idee din lume, dar dacă nu se pretează pieței de aici și acum, cel mai probabil nu vei avea succes. Cel mai bun exemplu este Zune, de la Microsoft, un player care făcea tot ce face și iPod-ul de la Apple. Însă Microsoft a dezvoltat Zune cu 10 ani înaintea iPod-ului. Piața nu era pregătită, iar Microsoft nu a reușit să îi facă marketing de calitate și produsul nu a devenit niciodată un succes.
- Modelul de afaceri: sau business model, cum este numit în engleză. Modelul de afaceri conține multe lucruri, de la organizarea de bază companiei, la cum vă oferiți produsele, ce strategie de prețuri o să aveți pentru produse, etc. Dar cel mai important lucru pe care te ajută să îl faci, este să te oblige să te gândești cum vei face bani din produsul/ideea ta. Propriu zis, cum va fi modul în care vă adaptați pieței, cum vindeți, pe ce canale, prin cine, pentru cine, cât va costa, ce model de preț o să folosești. Răspunsurile la aceste întrebări vor contura modelul de afaceri.
- Planul de afaceri: tot ce înseamnă calcule financiare, de producție, de promovare, documentație, integrare a modelului de afaceri și a studiilor de piață. Acest document reprezintă piatra de temelie a afacerii tale și poate fi folosit mai departe pentru a face rost de fonduri, sau a da drumul afacerii, dacă dispui deja de fonduri.
- Investitori / fonduri: Pentru cei ce nu dispun de fondurile proprii să înceapă afacerea, sunt mai multe oportunități de finanțare, descrise în articolul colegei mele, Simona Cherciu, http://www.newsdiaspora.ro/de-unde-si-cum-obtin-finantare-startup-urile-in-2015/ . Planul de afaceri trebuie adaptat fiecărei situații. Pentru fonduri europene, documentul trebuie să aibă un anumit format, pentru investitorii de tip angel (înger), un altul, și asa mai departe.

Spor la lucru și stay tuned ! Urmează mai multe articole interesante despre antreprenoriat.
Daniel Ciungu – Colaborator News Diaspora
[…] cum am menționat în primul articol din această serie (îl găsiți aici), urmează să discutăm în detaliu despre cei șase pași importanți de urmat de către un […]