De ce să lași America pentru România?

0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

În România, sistemul medical nu încurajează niciun tânăr rezident să rămână în ţară după terminarea studiilor. Puţini sunt acei medici de calitate care, din convingeri bine înrădăcinate şi dintr-o legătură puternică pe care o au faţă de ţara lor, decid să rămână în ţară şi să-şi facă meseria mai mult voluntar, ţinând cont de salariile deplorabile pe care le au.

Deşi este un fenomen actual cel al plecării medicilor în străinătate, doctorul Ștefan Mindea a ales să se întoarcă în ţară după mai bine de trei decenii petrecute în SUA. Ajuns între primii cinci medici din Standford, conducător al secţiei de neurochirurgie spinală a Centrului Universitar Medical Standford, doctorul Mindea a ales să-şi ia familia şi să vină înapoi în România.

Sursa: www.mindea.ro
Sursa: www.mindea.ro

De ce? Este o întrebare pe care mulţi o ridică atunci când aud povestea lui. Oare ce motive l-au determinat pe unul dintre cei mai buni cinci doctori din Standford să se întoarcă în ţara lui, într-un sistem medical care nu e nici pe departe pus la punct?

Marele duhovnic Iustin Pârvu a fost cel care i-a îndreptat paşii înapoi în România. Doctorul a relatat într-un interviu discuţia de la care plecat gândul întoarcerii.  <<Când m-am văzut cu dânsul, i-am spus prima dată: „Părinte, n-am cum să mă întorc în țară! Sunt plecat de la 4 ani, abia vorbesc românește, n-am cum să mă integrez în sistemul medical, cu ceea ce mă ocup eu la operațiile minim-invazive este vorba de echipament de milioane de euro, chiar nu am cum să profesez!”. Totuși, părintele, având darul înaintevederii, m-a sprijinit mereu. Parcă îl aud și acum: „Măi băiete, tu vino și…”. Inițial nu aveam cum să-l înțeleg. Nu cunoșteam foarte mult despre dânsul, mai ales când mi-a spus acest cuvânt înțelept. Credeam că este un preot cu har, dar mai bătrânel, nu înțelege situația mea, dar de fapt eu eram cel care nu înțelegea situația. La propunerea dânsului, am venit în Constanța, unde am pus proiectul la punct și vrem să le fim de mare ajutor oamenilor cu afecțiuni la cap și la coloană>>.

Întors în ţară, surpriză: statul român nu-i recunoştea studiile făcute la Sandford. Însă lucrul acesta nu l-a descurajat, ci s-a stabilit la Constanţa unde a pus bazele unui proiect care doreşte să ajute la alinarea suferinţelor românilor. „Acum, deoarece locuiesc în Constanța împreună cu familia, voi demara un proiect prin care vom oferi servicii de foarte înaltă calitate. Dorim să aducem neurochirurgia în zona Dobrogei, a Tulcei. Este foarte important pentru mine, mai ales că întotdeauna mi-am dorit să contribui la binele comunității în care locuiesc”.

Acum după ce s-a restabilit în România, doctorul Mindea îi îndeamnă pe tineri să nu îşi părăsească ţară. Este de părere că dincolo de aspectul material, mai important este să-ţi păstrezi sufletul curat. Iar străinătatea te fură, te face părtaş la lupta dezrădăcinării şi te prinde în sistemele ei. Dincolo de importanţa preţuirii munci şi a serviciului, este important să-ţi preţuieşti credinţa şi familia, susţine doctorul.

România poate arăta din ce în ce mai bine cu astfel de oameni de calitate care se întorc pentru a face ceva în ţara lor. Pentru toţi românii, dar mai ales pentru cei din Diaspora, doctorul Ştefan Mindea este un exemplu care ne demonstrează că, deşi e greu, se poate şi în România.

Ilinca Ioghen – Coordonator departament SOCIAL, News Diaspora

Sursa foto cover: www.mindea.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *