Ideea? Echipa? Modelul de business? Finanțarea? Timing-ul?
Bill Gross a înfiintat o mulțime de startupuri și a ajutat la incubarea multor altora – și a urmărit curios de ce unele au reușit, iar altele nu. Astfel, el a adunat date de la sute de companii, ale sale și ale altor persoane.
Bill Gross este fondatorul IdeeaLab, un accelerator de afaceri și este un evanghelist al culturii startup. Numele acceleratorului său IdeeaLab trădează viziunea sa de la acel moment, care punea accentul pe idee, considerând, la momentul respectiv, că totul gravitează în jurul ideii. Astfel, el obișnuia să creadă că, dacă ideea este bună, afacerea va avea succes, iar lipsa unei idei geniale reprezintă eșecul garantat unui startup.
Apoi, cu timpul, începe să încline către ideea că echipa care pune în aplicare ideea este totul, accentul căzând, astfel, pe execuție și nu pe genialitatea ideii, doar ca, mai apoi, să creadă că modelul de business este cel mai important aspect al unei afaceri, un drum bine stabilit, un „stream” de cash foarte stabil fiind vital pentru supraviețuirea unui start-up.
Mai apoi s-a aplecat asupra aspectului financiar și, mai ales, de finanțare timpurie, crezând că acele companii care primesc finanțare și în care se crede la început devin marile corporații în viitor.
Desigur a luat în calcul și „timingul” unei companii sau al unei idei în piață. Este ideea respectivă mult prea timpurie și lumea nu este încă pregătită pentru ea, este doar prea devreme și trebuie doar să educi consumatorii , este o sincronizare perfectă sau este prea târziu și deja sunt prea mulți competitori și piață este saturată și stabilă?
Dorind o abordare științifică în provocarea lui de a găsi cel mai important factor dintre cele enumerate mai sus a creat o bază de date din 100 de companii participante în IdeeaLab, acceleratorul lui și 100 de companii cu care nu a avut nicio legătură pentru a găsi un mix echilibrat cu paletă diversă de contexte și provocări. A analizat acest eșantion care conținea atât startupuri care au ajuns corporații evaluate la miliarde de dolari, cât și afaceri care au eșuat, ajungând la faliment mai devreme sau mai târziu, rezultatul studiului surprizandu-l profund.
Studiul a concluzionat că importanța celor 5 aspecte enumerate în succesul unui startup este următoarea:
42% Timing
32% Echipa/Execuția
28% Ideea
24% Modelul de Business
14% Finanțarea
Surpriza a fost surclasarea tuturor factorilor de către”Timing”, sincronizarea cu piața sau momentul lansării unei idei în piață apărând astfel să fie pe departe cel mai important aspect în succesul unui startup.
Al doilea factor ca importanță este execuția, capacitatea fondatorilor și a echipei din jurul lor de a livra ce își propun, abia pe locul trei clasându-se ideea în sine.
Ultimele două, modelul de business și finanțarea se poziționează acolo și din cauza epocii, în zilele noastre foarte multe companii nu au un model de business foarte clar la început, exemplul cel mai elocvent fiind Google, căruia nu i-a fost foarte clar o lungă perioadă de timp pe ce model să se axeze pentru a genera cashflow. Cât despre finanțare, în zilele noastre, chiar dacă ești subfinanțat la început, dacă businessul începe să prindă și să existe cerere reală în piață este foarte ușor să primești finanțare intensa.
Exemple pot fi:
Airbnb - La început foarte mulți investitori cu experiență nu au crezut în ideea celor de la Airbnb pentru că nimeni nu credea că cineva va închiria un spațiu în propria lui casă unui străin. Desigur că oamenii au demonstrat că era o supoziție greșită, dar cel mai important aspect în succesul lor, dincolo de un bun plan de afaceri, o idee strălucită sau execuția de excepție, a fost momentul lansării, Airbnb s-a lansat în plină recesiune când oamenii aveau mare nevoie de o sursă în plus de venit, înlesnindu-I să își închirieze o cameră din propria lor casă unui străin oarecare.
Uber - Aceeași poveste ește, în mare, și cu succesul celor de la Uber. O companie bună, o execuție bună, un plan de afaceri bun, dar sincronizarea a fost perfectă pentru nevoia lor de a atrage șoferi în sistem, oameni rămăși șomeri în urma recesiunii care căutau metode de a-și câștiga existența.
Același lucru este demonstrat și de eșecuri. Z.com a fost un startup de divertisment online și video streaming, finanțarea a fost mai mult decât suficientă, modelul de business a fost creat de cei mai buni profesioniști din domeniu, semnaseră contracte cu mari celebrități de la Hollywood pentru conținut, însă, deși avea toate datele unui succes de proporții, a fost un eșec.
Motivul? Timingul! La momentul respectiv, în 1999-2000, adoptarea în lumea a conexiunii broadband era mult prea mică, era mult prea complicat să urmărești videoclipuri online, așa că Z.com a dat faliment în 2003. Doar doi ani mai târziu când problema a fost rezolvată și conexiunea broadband atinsese masă critică trecând de 50% în Statele Unite, un startup timid își făcea apariția pe piață, se numea Youtube. Sincronizarea a fost perfectă și cu toate că la început Youtube nici nu avea un model de afaceri, au ajuns una dintre marile companii ale zilelor noastre
În concluzie, execuția contează foarte mult, dar „timingul” contează și mai mult!
Cătălin Gavrilă – Coordonator departament ANTREPRENORI, News Diaspora
Sursa foto 1: www.sujanpatel.com
Sursa foto 2: www.suncappart.com
Sursa foto 3: www.websiteproperties.com
Sursa foto 4: www.underconsideration.com