Cum? Nea Ilie al nostru s-a gândit să emigreze și el? Dacă și ultimul reprezentant al satului tradițional românesc ne-a abandonat înseamnă că ne-a învins capitalismul. Parcă nici nu-mi vine a crede că a lăsat el Siliștea Gumești pentru malurile Tamisei.

Eh, dar nu e chiar așa! Tot românii noștri cu dorul de țară l-au adus pe meleagurile britanice. Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei , a demarat un proiect numit „Cinemateca românească” ce își propune să aducă cele mai bune filme românești în capitala Regatului Unit. Din acest concept face parte și seria “Preda on Screen”/ „Marin Preda în film” care vizează proiecția a trei dintre cele mai reușite adaptări cinematografice ale romanelor celebrului scriitor. „Moromeții” (1987), în regia lui Stere Gulea, este primul film difuzat în această serie și, totodată, una dintre capodoperele incontestabile ale cinematografiei românești din ultimele decenii. Evenimentul va avea loc pe data de 10 iunie, la sediul ICR Londra, iar intrarea este liberă. Acolo va fi prezent și regizorul Stere Gulea.
Mai mult, organizatorii proiectului au pregătit împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române o expoziție fotografică intitulată “Marin Preda: A Life in Pictures and Books”/ „Marin Preda: O viață în imagini și cărți” ce va cuprinde instantanee din viaţa scriitorului, imagini de arhivă cu manuscrisele sale, dar și fotografii de pe platourile de filmare ale ecranizării romanului.
Deși acest eveniment este dedicat românilor din Londra, nu este pentru prima dată când „Moromeții” sparge „bariera” frontierelor și ajunge pe ecranele din străinătate. La finalul anului trecut, acest film, împreună cu o altă reușită notabilă„ Sunt o babă comunistă”, a fost difuzat la Festival MAKING WAVES din New York, unde regizorul Stere Gulea a fost invitat de onoare. El declara cu acest prilej: „Pentru mine e o surpriză că sunt invitat la New York, pentru că ştiu că există o cercetare de piaţă legată de ce ar putea interesa publicul de la Lincoln Center, un public de elită, care aşteaptă să vadă lucruri interesante din noul cinema românesc”. Luând în considerare că recunoașterea internațională nu ne lipsește, este cu atât mai lăudabilă inițiativa românilor din diaspora care încearcă să promoveze valorile naționale și să poarte cu ei, oriunde în lume, o bucățică din România.
Așa că, în ciuda faptului că țăranul nostru filozof, Ilie Moromete, nu a ajuns încă vedetă a postului BBC, merită să mergeți să îl vedeți în inima Londrei cum dezbate principiile liberalismului ca în poiana fierăriei lui Iocan. Iar dacă v-a plăcut ideea, puteți reveni și pentru celelalte două ecranizări: „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993, regia Șerban Marinescu) și „Marele singuratic” (1976, regia Iulian Mihu) ce vor avea loc pe 25 iunie, respectiv 9 iulie, în același loc.
Angelica Georgiana Alecu – Colaborator News Diaspora
Sursa foto cover: www.cultural.bzi.ro