România va exporta „Without Number”

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second
Sursa: www.media.metropotam.ro
Sursa: www.media.metropotam.ro

MTV? Mezzo? În mod evident, acestea sunt perimate. Se simțea parcă în aer că Occidentul se plictisise și avea nevoie de o schimbare, un nou suflu muzical. Trebuia să simtă, dom’le, și americanul că nu trăiește degeaba! De unde credeți că a venit salvarea? Dacă nu de la români, atunci de la cine?

Așa se face că postul Taraf TV își lărgește orizonturile și se pregătește să impresioneze Vestul și nu numai. O știre recentă ne informează că postul cu pricina a primit acordul Consiliului Național al Audiovizualului, printr-un vot în unanimitate, pentru modificarea licenței audiovizuale în vederea extinderii zonei de difuzare în  Europa, America de Nord şi, atenție!, Asia de Sud-Est. E drept că, după succesul trupei O-zone, asiaticii nu mai auziseră nimic de pe plaiurile mioritice și probabil li se făcuse dor.

Totuși, nu pot să nu mă gândesc la impactul pe care l-ar putea avea această decizie pe plan global, în cazul unui succes. Îmi și imaginez cum englezul va servi ceaiul de la ora cinci pe acorduri de manele și cum micul dejun francez va include, pe lângă tipicul croasant, și câteva dedicații la acordeon. Mai îngrijorător este dacă postul ajunge să fie difuzat în China. Prejudecăți bine cunoscute spun despre chinezi că le place să copieze tot ce întâlnesc, dar la fel de celebru este și obiceiul maneliștilor de a face “remake-uri” după melodii celebre. Cel mai probabil vom asista la un fenomen de tipul “copie după copie”, de nici nu vom mai ști care era varianta originală.

Sursa: www.blogs.fit.edu
Sursa: www.blogs.fit.edu

În schimb, probabil că americanii și nemții vor fi cei mai încântați de veste. Ei sunt obișnuiți de la Einstein încoace cu teoria relativității și le va fi simplu să recunoască principiile mecanicii relativiste ascunse printre versuri de manele. Nu râdeți! Ce? Nu mă credeți? Vă dau un exemplu concludent: “Milion cu milion fac mai multe milioane”. E clar că dacă adunăm un milion cu un alt milion, vom obține mai multe milioane, dar niciodată nu vom putea ști sigur câte, pentru că timpul, spațiul -și iată că și milioanele- sunt relative. Plus că nimeni nu le impozitează, așa că n-ar avea rost să le țină cineva socoteala.

Mai e ceva ce îmi scapă, însă. La începutul anului trecut, tot Consiliul Național al Audiovizualului era cel care refuzase să prelungească licența televiziunii în cauză pe motiv că în imaginile difuzate pe post apăreau frecvent femei îmbrăcate sumar în ipostaze degradante. Acest fapt urma să ducă la desființarea televiziunii, dar decizia a fost contestata de Rareş Gărduş, unul dintre acţionarii societăţii care deţine Taraf TV. Presupunem că situația s-a schimbat radical, luând în considerare că astăzi asistăm la o extindere pe plan internațional.

Dar, afacerile sunt afaceri și la fel se întâmplă și în media. Publicul este cel ce decide în final. Poate că așa echilibrăm și noi balanța comercială, exportând manele “fără număr”- pardon!- “without number”.

Angelica Georgiana Alecu- Colaborator News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *