
Plecați din Bucovina, ne continuăm pelerinajul cultural străbătând cel mai înalt pas din țară, Tihuța, pentru un scurt popas în pitoreasca zonă a Maramureșului. Aici vom vizita cele 8 biserici de lemn, intrate in patrimoniul mondial, în anul 1999. Astfel, din cele aproximativ o sută de lăcașuri de cult regăsite în zonă, pe lista UNESCO se află doar bisericile din Bârsana, Budești, Desești, Ieud-Deal, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz, Surdești.
Tradiția construirii bisericilor din lemn s-a păstrat cu statornicie in Estul Europei, dar monumentele maramureșene impresionează la acest capitol prin dimensiunile lor monumentale, perfecțiunea proporțiilor alese și sobrietatea decorațiunilor, lipsite de culoare. Acestea sunt recunoscute printre cele mai înalte clădiri construite din stejar, datorită turlelor ascuțite, acoperite de șindrilă.
Motivarea includerii bisericilor de lemn din Maramureș pe lista UNESCO se datorează arhitecturii unice, cunoscută sub numele de “Stilul Gotic al Maramureșului”, rezultată din îmbinarea tradițiilor religioase ortodoxe cu influențele gotice.
Arhitectura Maramureșului a fost creeată în lemnul de stejar, regăsit cu generozitate în această regiune. Mai mult, Lucian Blaga afirma că bisericile românești de lemn sunt printre cele mai preţioase şi admirate produse ale geniului nostru popular.
Ar fi greu să ne putem imagina Maramureșul fără bisericile sale de lemn ce se ridică deasupra caselor din satele tradiționale, anunțându-și vizitatorii că au ajuns în tărâmul unde credința oamenilor în Dumnezeu este neschimbată de secole. Așadar, aceste biserici reprezintă expresia peisajului cultural al nordului României. Construite între secolele XIII și XVIII, aceste lăcașuri de cult au rezistat numeroaselor bătălii din zonă, de-a lungul veacurilor.

Construită la începutul secolului al XVII-lea, biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului de la Ieud-Deal a fost așezată pe locul bisericii inițiale, ridicată în anul 1364. În podul acestei biserici a fost descoperit în anul 1921 Codicele de la Ieud, considerat unul dintre cele mai vechi scrieri în limba română, sau chiar prima scriere românească de către unii istorici.
Una dintre cele mai înalte locașuri de cult din Maramureș este Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril de la Surdești, construită în anul 1721. Datorită dimensiunilor impunătoare ale turnului ce se ridică la 54 metri înăltime, aceasta este una dintre cele mai vestite construcții de lemn din Europa.
Biserica de la Poienile Izei este considerată una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureș, atestată documentar de la anul 1604. Mai mult, aceasta este una dintre cele mai frumoase si bine conservate monumente din regiune.
Biserica din Bârsana face parte din grupul bisericilor de tip maramureșan de mici dimensiuni. Aceasta nu trebuie confundată cu noua biserică de lemn din complexul monahal de la Mănăstirea Bârsana, aflată la câțiva km distanță.
Construită în anul 1720, biserica de la Bârsana a fost mutată pe dealul Jbâr, la începutul secolului al 19-lea, datorită convingerilor religioase ale localnicilor. Aceștia au considerat că victimele răpuse de ciuma, înmormantate pe deal, fără nicio ceremonie religioasă își vor găsi liniștea doar dacă biserica va fi mutată în această locație.
Majoritatea bisericilor de lemn din Maramureș au fost reconstruite în urma distrugerilor cauzate de ultima mare invazie a tătarilor din anul 1717 și restaurate de-a lungul anilor.
Theodor Oanță – Coordonator departament TURISM, News Diaspora
Sursa foto cover: www.adevarul.ro