Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost votată pe 20 mai de deputatți, cu 309 voturi pentru, niciunul împotrivă și cu trei abțineri.
Deputata PSD Ana Birchall a fost inițiatorul legii adoptate în 20 mai în Parlament. Legea cu privire la procedura insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Sunt bucuroasă că președintele Iohannis a înțeles importanța unei Legi a insolvenței persoanelor fizice, proiect de care românii au atât de mare nevoie. Cred că este o decizie normală care urmează votului covârșitor din Camera Deputaților, unde 309 de deputați au votat Legea insolvenței persoanelor fizice. Este o dovadă clară că, atunci când se dorește, putem obține consens la nivelul întregii clase politice pe legile așteptate de români. Mulțumesc totodată Guvernului pentru susținerea și avizarea favorabilă a legii, fiind singurul proiect privind insolvența persoanelor fizice avizat și susținut de un Guvern în ultimii 25 ani”, a declarat Ana Birchall, inițiatoarea proiectului.
„Proiectul de lege oferă un ajutor real românilor de bună-credință sufocați de datorii. Eu mi-aș fi dorit ca întreaga procedură să fie sub controlul instanței, dar, având în vedere comentariile CSM, care a spus că este posibilă o îngreunare a instanțelor și în consecință termene foarte lungi, am decis ca în fața dumneavoastră astăzi să vin cu această propunere legislativă care cuprinde două tipuri de proceduri: una administrativă, în fața unei comisii de insolvență, prin care se dă o reeșalonare a datoriilor în baza unui plan de rambursare pe un termen de 5 ani și numai procedura de lichidare se află în fața instanțelor de judecată”, spunea Ana Birchall la dezbaterea din Camera Deputaților.
Ana Birchall a subliniat că, în termen de 6 luni, este necesară elaborarea normelor de aplicare care să le premită românilor să beneficieze de avantajele efective ale insolvenței persoanelor fizice. „Voi urmări şi parcursul de elaborare a normelor metodologice, astfel încât să asigurăm buna ei implementare”, a menționat Ana Birchall.
Impactul aplicării Legii insolvenței persoanelor fizice asurpa portofoliilor de credite ale băncilor ajunge la 3.5 miliarde de lei, potrivit unui calcul realizat de Asociatia Romana a Bancilor pe baza insolventelor persoanelor fizice la nivel european, a declarat presedintele executiv, Florin Danescu.
Vlad Borcan – Redactor-șef News Diaspora