MAE: Ziua Refugiatului, prilej de conștientizare a situației milioanelor de persoane deplasate forțat din cauza conflictelor

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat sămbătă cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Refugiatului că numărul fără precedent al persoanelor deplasate forțat reflectă nu doar sporirea suferinței la scară individuală, ci și multiplicarea alarmantă a surselor de violență și instabilitate în plan global.

Sursa: www.agerpres.ro
Sursa: www.agerpres.ro

„Sistemul internațional umanitar a atins un punct de cotitură, care impune regândirea manierei de răspuns în situații de urgență, cu accent asupra consolidării capacității de recuperare și adaptare a persoanelor strămutate și a comunităților-gazdă. Organizarea la Istanbul, în mai 2016, a primului Summit Mondial Umanitar reprezintă oportunitatea necesară pentru dezvoltarea de parteneriate și consacrarea unei noi paradigme de acțiune eficientă, în acord cu dinamica geopolitică actuală”, a declarat Aurescu, într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES, referindu-se la datele publicate de UNHCR.

Bogdan Aurescu a mai făcut referire la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara și a evidențiat faptul că „a început ca un proiect pilot unic în lume, primul de acest fel și veritabil model de urmat, devenind un instrument important al politicii de protecție a refugiaților al UNHCR și un mecanism rapid și eficient de salvare a vieții pentru unele dintre cele mai vulnerabile persoane. România pune astfel în aplicare, din 2008 și până în prezent, în modul cel mai concret și cu rezultate vizibile, conceptul de securitate umană”.

MAE salută celebrarea, la 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului, un prilej de conștientizare a situației milioanelor de persoane deplasate forțat din cauza conflictelor și persecuțiilor la nivel global.

Marcarea acestei zile reprezintă, totodată, un moment de reflecție asupra provocărilor și riscurilor la care se expun actorii umanitari și a eforturilor necesare în vederea identificării de soluții durabile la problemele refugiaților.

În 2014, sistemul internațional umanitar a continuat să fie marcat de crize complexe (Siria, Irak, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană), cu consecințe devastatoare în plan uman și socio-economic. La sfârșitul anului precedent, peste 59 de milioane de persoane depindeau de protecția și asistența oferite de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), se arată în comunicatul citat.

Campania mediatică lansată de UNHCR cu această ocazie vizează sensibilizarea publicului larg cu privire la dimensiunea umană a dramei trăite de refugiați și persoanele deplasate intern, prin prezentarea unor povești emoționante de viață.

MAE sprijină apelul UNHCR la solidaritate și compasiune, pe fondul accentuării climatului de intoleranță și xenofobie în multe regiuni ale globului și consideră că redarea cu acuratețe a amplorii fenomenului la nivel public va contribui la o dezbatere constructivă pe marginea beneficiilor și provocărilor migrației internaționale.

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă aprecierea pentru activitatea esențială a UNHCR în sprijinul persoanelor vulnerabile și condamnă în termenii cei mai fermi orice tentativă de amenințare sau atac la adresa lucrătorilor umanitari.

Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este celebrată în data de 20 iunie a fiecărui an, în conformitate cu Rezoluția 55/76 a Adunării Generale a ONU.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Mihai Simionescu)

Sursa: www.agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *