Cele 7 minuni ale României – Sighișoara

0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second
11655603_958719114149509_1929207648_n
Sursa: www.infoturism.ro

Părăsind zona de nord a țării, dominată de biserici de toate felurile, ne încumetăm spre tărâmuri transilvănene pentru o scurtă oprire în cetatea Sighișoarei. Atestată documentar în secolul al XIII-lea, Sighișoara este, poate cel mai frumos ansamblu medieval din România. Inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute locații turistice din România.

Continuând să fie locuit şi în zilele noastre, centrul istoric al Sighişoarei a păstrat atmosfera Evului Mediu, nealterată de-a lungul veacurilor. Farmecul aparte al acestei cetăți constă în îmbinarea armonioasă dintre turiști și localnicii pierduți în mulțime. Cu toate acestea, micul spațiu urban a rămas aproape nealterat de-a lungul timpului, nefiind influențat de exodul turistic permanent, orașul păstrându-și astfel autenticitatea și unicitatea. În acest fel, Sighișoara este singura cetate medievală locuită din Europa.

Datorită poziției sale geografice, Sighișoara a fost o locație foarte importantă pentru comerț în centrul Europei. Aceasta este una dintre cele 7 cetăți fortificate, fondate de către meșteșugarii sași. Sighişoara este o mărturie remarcabilă a culturii saşilor transilvăneni, cultură care a influențat societatea românească în cei 850 de ani de existenţă.

Din punct de vedere turistic, Sighișoara oferă un întreg pachet cultural, destinat să-i surprindă și pe cei mai critici dintre noi. Odată trecuți de zidurile cetății, intrăm într-o lume medievală, dominată de arhitectura tipic săsească peste care timpul pare că stă în loc, stare însă risipită de bătăile ce răsuna dinpre Turnul cu Ceas, construit in secolul al XIV-lea. Aceasta construcție a fost folosită, timp de mai multe secole, drept sediu al Primăriei, astăzi găzduind Muzeul de Istorie al orașului.

Sursa: www.istorie-pe-scurt.ro
Sursa: www.istorie-pe-scurt.ro

Trecuți prin Piața Mare, admirăm clădirile cu o deosebită importanța istorică. Mai mult, o anumită casă stârnește interesul tuturor turiștilor, datorită indicatorului expus la intrare. Aceasta este locuința în care se presupune că domnitorul Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431 și și-a petrecut primii ani din viață, fapt ce atrage, îndeosebi turiștii străini datorită mitului ‘Dracula’.

Cel mai înalt punct al cetății poate fi accesat prin Pasajul Scărilor sau Scara Școlarilor, construcție ce leagă centrul istoric de Școala din Deal, instituție de învățământ încă funcțională, atestată documentar din anul 1522. Urcând cele 175 de trepte, aici regăsim și Biserica din Deal, a patra biserică gotică din Transilvania. Tot aici se află și cimitirul orașului, loc unde se odihnesc mai multi sași decât cei rămași astăzi în viață în acest ținut.

Fondată de către meșteșugarii sași, cetatea Sighișoarei a fost de-a lungul timpului principalul centru de comerț al Transilvaniei. În acest fel, fiecare breaslă de meșteri au ridicat câte un turn de apărare, menit să protejeze zidurile cetății. Inițial, acestea erau 14 la număr, dar doar 9 dintre ele sunt și astăzi în picioare, rezistând de-a lungul vremii și reprezentând adevărate mărturii ale istoriei. Așadar, în Sighișoara zilelor noastre mai putem găsi turnurile: tăbăcarilor, tinichigiilor, frânghierilor, măcelarilor, cojocarilor, croitorilor, cizmarilor si fierarilor.

Theodor Oanță – Coordonator Departament Turism, News Diaspora

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *