Mircea Dușa: Este pentru prima dată când comandamentul de la Napoli este dislocat în România și Bulgaria

0 0
Read Time:3 Minute, 21 Second

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat luni, la poligonul de la Cincu, județul Brașov, unde se desfășoară exercițiul TRIDENT JOUST 15, la care iau parte peste 1.000 de militari din 25 de țări NATO, că este pentru prima dată când Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli este dislocat în România și Bulgaria.

PALATUL VICTORIA - SEDINTA DE GUVERN‘Domnii generali (David Berger, șeful Operațiilor din Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, și gl. Leonardo Di Marco, comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, n.r.) pomeneau aici că au fost asigurate legăturile și cu cele două viitoare comandamente care vor funcționa în România. În această săptămână vom finaliza lucrările de amenajare la sediul unității de integrare a forțelor, adică la Comandamentul Mic (…) Avem foarte multe activități în această perioadă organizate de către Statul Major General împreună cu partenerii noștri din NATO și este pentru prima dată când comandamentul de la Napoli este dislocat în România și Bulgaria iar acțiunile acestor exerciții se conduc din aceste comandamente. Deja au fost asigurate elementele de comandă și control cu toate unitățile care participă la acest exercițiu. Elementele de comandă-control de care dispune Armata Română sunt compatibile cu cele le NATO și eu, de fiecare dată când particip la exerciții, solicit să mi se facă și o prezentare practică. I-am solicitat domnului general să îmi asigure legătura cu Comandamentul de Divizie de la București și acest lucru s-a întâmplat într-un timp foarte scurt’, a spus Dușa.

Ministrul le-a urat succes militarilor care participă la exercițiul TRIDENT JOUST 15 de la Cincu, cât și celor care participă la exercițiile de la Babadag și la cele pe Marea Neagră.

Mircea Dușa a subliniat că această săptămână este una plină pentru Ministerul Apărării Naționale, întrucât în Poligonul de la Cincu se desfășoară exercițiul organizat de către Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, iar în garnizoanele Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța este organizat un alt exercițiu, la care participă peste 1.500 de militari din opt țări, unul de pregătire în comun a Forțelor de Operații Speciale, pe exerciții terestre și maritime.

De asemenea, a spus Dușa, în această săptămână, la Bruxelles, se desfășoară întâlnirea miniștrilor apărării cu o ordine de zi importantă, ‘care se referă atât la felul în care este implementat planul de reasigurare al NATO pe flancul estic al Uniunii Europene și al NATO, felul în care se acționează pentru creșterea capacității și a vitezei de reacție’.

Mircea Dușa a precizat că, joi și vineri, tot la Bruxelles, este organizat Consiliul European care este dedicat apărării.

În cadrul exercițiului TRIDENT JOUST 15, care se desfășoară la Cincu în perioada 17-28 iunie, pentru prima dată structuri ale Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli sunt dislocate în România și, tot în premieră, a fost realizat transferul comenzii și controlului Forței de Răspuns a NATO spre această locație temporară.

Potrivit reprezentanților MApN, Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, își mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exercițiului TRIDENT JOUST 15.

Reprezentanții MApN susțin că este pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria și se antrenează la o scară largă, într-un mediu operațional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca și funcționa ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operații.

Acest exercițiu este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operație de apărare colectivă a Alianței.

TRIDENT JOUST este parte componentă a operației ALLIED SHIELD, exercițiile NATO din această serie sunt de natură defensivă și fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianței Nord-Atlantice.

Activitățile în cadrul acestui exercițiu se concentrează pe creșterea interoperabilității, a capacității operaționale și a celei de reacție în rândul statelor aliate și partenere.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a fost însoțit la Cincu de șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă.

AGERPRES/(A, AS — autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru)

Sursa: www.agerpres.ro

Sursa foto: www.static.rnews.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *