Idei de afaceri: culturile de coriandru, profit garantat de peste 20 de ani

0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second
Sursa: AP
Sursa: AP

Tehnologia de cultivare a coriandrului este asul din mâneca lui Gheorghe Lămureanu, fermierul care, de peste 20 de ani, dedică suprafețe importante pentru această plantă aromatică. Experiența acumulată, dar și parteneriatele pe care agricultorul le-a construit de-a lungul timpului îl ajută să valorifice la cel mai bun preț boabele de coriandru ce pleacă din ferma lui în mijlocul verii.

Agrointeligența a stat de vorbă cu Gheorghe Lămureanu (foto jos) pentru a afla cum se cultivă coriandrul, dar și care sunt secretele care îi aduc fermierului constănțean producții și profit maxim.

Coriandrul se seamănă primăvara

Coriandrul se seamănă la începutul lunii martie, când evoluția temperaturilor permite intrarea în teren. “Coriandrul se seamănă foarte deverme, la începutul primăverii. Este una din culturile de primă urgență. În acest an am semănat la 1 martie, astfel încât planta a beneficiat din plin de umiditatea de primăvară acumulată în sol, dar din păcate anul acesta coriandrul nu a avut nici un fel de aport de apă provenit din precipitații”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Lămureanu.

Cu toată lipsa de precipitații, culturile de la Agigea arată destul de bine, au înflorit, sunt într-un stadiu de vegetație optim. ”Promit o producție bunicică, care îmi va acoperi cheltuielile efectuate și voi obține și un mic profit să îmi pot relua activitatea”, a declarat Lămureanu, care cultivă, în total 1.500 de hectare, din care cel puțin 100 de hectare le pune cu coriandru sau muștar.

Sursa: adevarulfinancia.ro
Sursa: adevarulfinanciar.ro

Norma de semănat – 18 kg la hectar

Evoluția prețului la muștar și lipsa cumpărătorilor l-au determinat pe fermierul din Agigea să-și concentreze toate eforturile pe cultura de coriandru, cultivând pentru anul 2015, 120 de hectare cu această plantă aromatică.

“Pentru a înființa un hectar de coriandru ai nevoie de 18 kilograme de sămânță. Prețul de sămânței necesare pentru a înființa un hectar te costă undeva la 200 euro, un cost destul de mic, dacă luăm prin comparație prețul sămânței pentru culturile clasice de grâu, porumb și florea-soarelui. Terenul pentru înființarea culturii trebuie să fie pregătit din toamnă cu o arătură de calitate efectuată la o adâncime de 20-22 cm, urmată de nivelarea corespunzătoare a solului, care va permite înmagazinarea apei”, ne-a vorbit cultivatorul de coriandru despre norma de semănat și pregătirea terenului pentru înființarea culturii.

Lămureanu a subliniat faptul că, cele mai favorabile zone de cultură pentru coriandru sunt sudul și sud-estul României.
Coriandrul este foarte pretențios față de sol, fiind recomandată plantarea lui pe soluri cu textură mijlocie, bogate în humus, dar se poate adapta foarte bine și pe preluvosoluri, cu textură mijlocie și un pH de 6-6,5.

Fertilizare cu azot, fosfor și potasiu

Coriandrul este o plantă rezistentă la secetă, are rădăcina privotantă și se duce după apă, dar necesită și fertilizare.

“Proporțiile variază în funcție de ce rezultate vrei să obții. În principiu se aplică, în jur de 60-70% din cantitatea de îngrășăminte pe care o aplici la orz sau grâu. În funcție de aspectul culturii și de rezultatele dorite, poți administra mai multe îngrășăminte pentru a obține o producție de peste 2.000 kilograme, însă eu nu recomand forțarea artificială a producție. Cumpărătorii caută coriandru crescut cât mai natural, fără prea multe chimicale. Fertilizarea se face cu mai mult azot, coriandrul fiind un mare consumator și mai puțin cu fosfor și potasiu”, ne-a vorbit Lămureanu, despre elementele nutritive de care are nevoie coriandrul.

Fermierul din Agigea a subliniat că îngrășămintele cu fosfor și potasiu este bine să fie administrate prin încorporarea în sol, atunci când se face arătura de toamnă, în timp ce îngrășămintele pe bază de azot trebuie administrate pe parcursul perioadei de vegetație.

Sursa: www.adevarulfinanciar.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *