Politică

ATAC DUR al unui înalt oficial ungur la adresa României

Sursa: www.img.444.hu
Sursa: www.img.444.hu

Conducerea României desfăşoară o serie de „activităţi antiungare”, acuză Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, denunţând presupuse eforturi în sensul „destabilizării” bisericilor maghiare şi sugerând că acţiunile sunt rezultatul cooperării dintre Bucureşti şi Washington.

Conducerea României a întreprins „activităţi antiungare explicite”, sub pretextul „transparenţei şi justiţiei”, a afirmat Janos Lazar, potrivit MTI, în faţa membrilor Comisiei pentru Siguranţă Naţională din Parlamentul Ungariei.

Există eforturi pentru „destabilizarea” activităţilor şi situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România, prin încălcarea libertăţii religioase, a adăugat oficialul ungar.

„În momentul de faţă, nu putem stabili dacă aceste acţiuni sunt legate de cooperarea strânsă dintre conducerea României şi Statele Unite”, a spus Lazar.

Oficialul ungar crede că există „un complot intenţionat şi conştient” de a bloca proiectele de conectare a reţelelor de gaze din România şi Croaţia cu cele din Ungaria.

„Tentativele partidelor şi forţelor politice din Croaţia de a discredita elitele de afaceri din Ungaria sunt fără precedent”, a subliniat şeful de cabinet al lui Viktor Orban, prcizând că scopul este atragerea conducerii companiei MOL într-o procedură penală.

În plus, Lazar a sugerat că grupuri de interese economice afectate de măsuri ale Ungariei au focut lobby la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să lanseze proceduri de sancţionare a Guvernului de la Budapesta.

Controversatele comentarii au atras replica opoziţiei socialiste de la Budapesta. Declaraţiile făcute de Janos Lazar referitoare la presupuse „activităţi antiungare” sunt „obraznice şi arogante”, a reacţionat europarlamentarul socialist Tibor Szanyi.

„Declaraţiile unui membru al Guvernului care acuză ţările vecine, Statele Unite şi grupuri economice au un impact foarte mare”, a adăugat Zsanyi. „Acuzaţiile la adresa Comisiei Europene privind lansarea procedurilor împotriva Ungariei provin din intenţii întunecate”, a încheiat eurodeputatul socialist ungar.

Sursa: www.mediafax.ro (Mihai Drăghici)

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *