Cultură

Artiștii români contemporani se afirmă la Bienala de la Viena

Sursa: www.diepresse.com
Sursa: www.diepresse.com

Trecutul vine întotdeauna la pachet cu tradiție, autenticitate și cu un set de valori bine definite. Are avantajul timpului care cerne ca o sită. Istoria îngroapă neiertător numele celor care “doar încearcă” și înalță glorios pe un piedestal al victoriei pe cei care “reușesc”. Dar prezentul… prezentul vine cu actualitatea, cu sentimentul că ești părtaș la minunățiile lumii. Așa-i și în artă. După ce privești mut de uimire o capodoperă de Michelangelo, parcă simți nevoia să arunci o privire și pe ceva modern. E altceva când știi că artistul care a semnat lucrarea pe care o ai în față se confruntă cu aceleași probleme ca și tine, trăiește aceleași deziluzii, aspiră la aceleași idealuri, poate.

Tocmai de aceea, MAK (Muzeul de Artă Aplicată/ Artă Contemporană din Viena) a conceput primul eveniment care combină arta, designul şi arhitectura, cu scopul de a genera idei creative şi proiecte artistice, care să ajute la schimbarea în bine a lumii. Acesta poartă denumirea de Bienala de la Viena și se va desfășura în perioada 11 iunie- 4 octombrie 2015.

România va participa la acest proiect cu expoziția „Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916 – 2016” care oferă o viziune asupra scenei artistice contemporane din ţara noastră. Ca o recapitulare a ultimilor 99 de ani, expoziția  ilustrează potenţialul cultural care stă la baza dezvoltării curentului avangardist şi modernist în Europa , prezentând oraşe ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu şi altele din diaspora. Mai mult, aceasta redă și o perspectivă de viitor asupra inovațiilor ce ar putea surveni în anul 2016. Pe lângă standul expozițional special amenajat pentru operele artiștilor români, vizitatorii se vor bucura încă de la intrare de priveliștea unui „Cer Variabil”, lucrare semnată de Mircea Cantor și expusă pe tavanul din foaierul sediului MAK.

Sursa: www.cultural.bzi.ro
Sursa: www.cultural.bzi.ro

Una dintre secțiunile expoziției este dedicată proiectelor câştigătoare la competiția „Create Your Bucharest”, organizată în perioada 3 octombrie 2014 – 15 ianuarie 2015. Juriul internațional a decis în luna martie să acorde premiul I proiectului „How I Miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life”, realizat de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu. Totodată, au fost acordate nouă premii speciale. Alături de aceste lucrări, vor fi expuse și operele unor artiști români contemporani precum: Ion Bârlădeanu, Horia Bernea, Alexandra Bircken, Ion Bitzan, Mihuţ Boşcu Kafchin, Geta Brătescu, André Cadere, Mircea Cantor, Marieta Chirulescu, Ana Ciceala şi Mircea Nicolae, Andreea Ciobîca, Belu-Simion Făinaru, Harun Farocki şi Andrei Ujică, Constantin Flondor, Adrian Ghenie, Eileen Gray şi Jean Badovici, Ion Grigorescu, Marcel Janco, Adolf Loos, Ciprian Mureşan, Dan Mihaltianu, Ion Lucian Murnu, Paul Neagu, Joachim Nica, Mircea Nicolae, Dan Perjovschi, Eugenia Pop, Raluca Popa, Ștefan Sava, Daniel Spoerri, Iulia Toma.

Bienala de la Viena este o iniţiativă a MAK (Muzeul de Artă Aplicată/ Artă Contemporană din Viena) şi este organizată în colaborare cu Universitatea de Artă Aplicată/ Artă Contemporană din Viena, Kunsthalle Viena, Architekturzentrum Viena şi departamentul de creaţie al Agenţiei Economice din Viena. Manifestarea beneficiază de susţinerea Austrian Institute of Technology (AIT).

Așa că, dacă sunteți în căutare de ceva diferit care să vă țină în contact cu societatea modernă și cu noile tendințe culturale, Bienala de la Viena este exact ce vă trebuie.Vara aceasta, în Viena, tradiția ultimelor veacuri își dă mâna cu prezentul nerăbdător să se afirme. Ce va ieși? Voi să îmi spuneți.

Angelica Georgiana Alecu – Colaborator News Diaspora

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *