Iohannis: Susţinem lansarea procesului de revizuire a Strategiei europene de securitate

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second
Sursa: www.static.rnews.ro
Sursa: www.static.rnews.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineaţă, pe Aeroportul ”Henri Coandă”, înaintea plecării la reuniunea Consiliului European de Vară de la Bruxelles, că România susţine ca summit-ul să decidă lansarea procesului de revizuire a Strategiei europene de securitate.

Klaus Iohannis a declarat, înaintea plecării la Bruxelles, că temele incluse pe agenda reuniunii sunt migraţia, securitatea şi apărarea europeană, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă. De asemenea, va fi discutat şi procesul de renegociere a relaţiei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

”Gestionarea fenomenului migraţiei reprezintă o provocare importantă pentru Uniunea Europeană. Legat de acest subiect vor fi dezbătute propunerile Comisiei Europene prezentate în luna mai, inclusiv cele referitoare la relocarea intra Uniunii Europene şi extra Uniunii Europene a migranţilor. Sperăm să se poată ajunge la un compromis în ce priveşte modalitatea de transpunere în plan concret a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu, ţinându-se cont de realităţile economice şi sociale din toate statele membre, a afirmat Iohannis.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi apărării, şeful statului a spus că accentul în dezbateri va fi pus pe revizuirea strategiei de securitate a UE şi lupta împotriva terorismului.

”Vom face o evaluare a stadiului implementării măsurilor agreate în domeniul securităţii şi apărării de la reuninea informală a Consiliului European din 12 februarie. Este de aşteptat, şi noi susţinem acest lucru, ca summit-ul să decidă lansarea procesului de revizuire a Strategiei europene de securitate”, a spus Iohannis.

El a precizat că va exista şi un schimb de opinii privind situaţia şi perspectivele economice ale UE, urmând totodată să fie agreate recomandările specifice de ţară pentru toate statele membre, rezultate în urma derulării semestrului european 2015.

De asemenea, vor fi abordate aspecte legate de Strategia privind piaţa unică digitală, propusă recent de CE, a spus Iohannis, menţionând că va fi prezentat şi raportul ”Finalizarea Uniunii Economice şi Monetare a Europei”, elaborat recent de către preşedintele Comisiei Europene în colaborare cu preşedinţii Consiliului European, Băncii Central Europene, Europgrupului şi Parlamentului European.

”În altă ordine de idei este de aşteptat ca premierul Cameron să facă o prezentare a preocupărilor şi considerentelor guvernului britanic privind relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE”, a mai spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la Consiliul European de Vară.

Sursa: www.mediafax.ro (Departamentul politic)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *