Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, suspendat

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

filit-iasiEdiția din acest an a FILIT, care urma să aibă loc în perioada 30 septembrie – 4 octombrie  la Iași, este victima  unor dispute politice locale. Deranjați de “încercările repetate de a confisca politic evenimentul, continua denigrare a echipei de organizare şi atmosfera tensionată”, organizatorii FILIT  au anunțat miercuri seară că au suspendat cea de-a treia ediție a festivalului, în semn de protest.

„Suntem o echipă matură, responsabilă, care a creat un concept de succes internaţional şi a gestionat profesionist două ediţii, şi tocmai aceste aspecte ne obligă la a sancţiona public, printr-un gest ferm, asemenea practici. (…) Ne exprimăm regretul în faţa celor peste o sută de invitaţi care au confirmat deja prezenţa la ediţia a treia, în faţa partenerilor noştri instituţionali (ambasade, institute culturale, edituri, agenţi literari, festivaluri internaţionale) şi, nu în ultimul rând, în faţa publiculului festivalului, care, prin prezenţa extrem de numeroasă la precedentele două ediţii, a arătat că Iaşiul merită din plin, din acest punct de vedere, să fie gazda unor asemenea evenimente”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de Presă al FILIT Iaşi.

Sursa: www.iasifun.ziaruldeiasi.ro
Sursa: www.iasifun.ziaruldeiasi.ro

În acest an erau așteptate renumite figuri ale literaturii mondiale precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Şişkin. De asemenea, au fost nevoiți să întrerupă discuțiile cu scriitorul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

În anii precedenți au fost prezenți scriitorii Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franţa, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România). Astfel, nu este o surpriză că, în primele două ediții, FILIT  a atras 60.000 de participanți, în special tineri.

Cristian Stânciu, liderul grupului de consilieri județeni PSD Iași, a lansat în ultimele două zile repetate critici în privința modului în care au fost cheltuiți cei 500.000 de euro alocați de Consiliul Județean Muzeului Literaturii Române din Iași, instituția care a organizat primele ediții ale festivalului, susținând că “opinia publică nu știe nimic despre drumul parcurs de acești bani”.

Totodată, Muzeul Literaturii Române Iași a precizat zilele trecute că “organizarea festivalului a presupus, în mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost încă de la început anunţate, bugetul festivalului fiind public”.

Maria Tudorică – Coordonator Departament CULTURAL, News Diaspora

Sursa foto 1: www.studpass.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *