Angela Merkel avertizează: Dacă euro eşuează, Europa eşuează

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, că trebuie găsit un compromis în cazul Greciei, în timp ce ieşirea tot mai probabilă a ţării din zona euro a generat panică pe pieţele internaţionale, relatează DPA, în pagina electronică.

Sursa: www.media.rtv.net/
Sursa: www.media.rtv.net/

„Dacă se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierdută, iar acesta este sensul unei afirmaţii pe care o fac deseori – «dacă euro eşuează, Europa eşuează»”, a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe a partidului la Berlin.

La Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că se simte „trădat” după ce negocierile cu Grecia au eşuat, vineri, şi le-a cerut grecilor să voteze „da” la referendumul fixat pentru 5 iulie.

„Egoismul şi uneori jocurile tactice şi chiar populiste sunt predominante. După toate eforturile depuse, după toate eforturile Comisiei şi ale altor instituţii implicate, mă simt oarecum trădat”, a declarat el.

El le-a cerut autorităţilor de la Atena să „spună adevărul” poporului lor, precizând că propunerile de ajutor ale creditorilor internaţionali nu urmăresc tăierea pensiilor sau salariilor.

Într-un discurs adresat duminică naţiunii, premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să fie răbdători şi să îşi păstreze cumpătul, asigurându-i că depozitele lor bancare sunt „pe deplin securizate”.

Decizia Greciei de a impune controlul capitalului este „justificată”, a declarat Comisia Europeană după o evaluare iniţială a măsurilor.

Cu toate acestea, comisarul UE pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a avertizat că mişcarea liberă a capitalurilor trebuie „reinstituită cât mai repede posibil în interesul economiei elene, a zonei euro şi a pieţei unice europene”.

Oficialii şi liderii europeni au lăsat uşa deschisă pentru redeschiderea negocierilor cu Grecia. Preşedintele francez Francois Hollande a scris luni într-un mesaj postat pe Twitter că un acord cu Grecia este încă posibil.

Vorbind după o întâlnire de urgenţă a Cabinetului pe tema crizei greceşti, Hollande a subliniat că Franţa este „pregătită să acţioneze” pentru menţinerea Greciei în zona euro.

Potrivit AFP, el a declarat că referendumul din Grecia este o „alegere suverană”. „Aceasta este democraţia, este dreptul poporului grec ce vrea pentru viitor. Miza este dacă Grecia vrea să rămână în zona euro sau să îşi asume riscul plecării”, a declarat el.

Comentariile sale au fost susţinute de cancelarul german Angela Merkel. Purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a declarat că Guvernul german este dispus să discute cu Guvernul grec „în orice moment”, adăugând că Berlinul a rămas în contact cu Atena.

Sursa: www.mediafax.ro (Iuliana Enache)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *