Cele 7 minuni ale României – Satele cu biserici fortificate din Transilvania

0 0
Read Time:3 Minute, 30 Second
Sursa: www.surprisingromania.com
Sursa: www.surprisingromania.com

Plecați din Sighișoara, centrul așezărilor săsești transilvănene, ne propunem să explorăm în detaliu cultura sașilor, popor cu o semnificație majoră în istoria României. În Transilvania se regăsesc aproape 200 de sate cu biserici fortificate, construite între secolele XIII și XV. Folosite inițial drept locuri de rugăciune, acestea au fost transformate în adevărate cetăți de apărare de-a lungul timpului, datorită numeroaselor invazii ce au afectat regiunea. În prezent, aproximativ 150 dintre ele au rămas în picioare, doar șapte fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Bisericile fortificate ale Transilvaniei sunt printre cele mai impresionante, dar nedescoperite atracții culturale din România, atât datorită aspectului medieval, cât și pentru tradițiile săsești conservate de-a lungul vremii.

Odată cu apariția pericolului de cucerire al turcilor și tătarilor, sașii au construit în jurul bisericilor ziduri de apărare, turnuri fortificate și bastioane. Lăcașurile de rugăciune, situate în centrul satului, aveau capacitatea de a adăposti întreaga populație a comunității, în curtea lor fiind construite locuințe de tip fagure. În timp de război, aici erau depozitate proviziile și uneltele de apărare, iar fiecare familie avea un loc bine stabilit în cetate, ce se transmitea din generație în generație.

Sursa: www.turistderomania.ro
Sursa: www.turistderomania.ro

Motivația includerii acestor edificii în patrimoniul cultural UNESCO este păstrarea structurii și imaginii istorice, asociată cu prezența unei biserici fortificate tipică satelor de colonizare săsească din Transilvania. Pe această listă se regăsesc siturile rurale din Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Biertan si Valea Viilor. În ultima perioadă, aceste monumente au început să atragă atenția organizațiilor nonprofit care lucrează și investesc în lucrările de restaurare.

Sursa: www.worldwideromania.com
Sursa: www.worldwideromania.com

Biserica fortificată din Prejmer constituie cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică – cetate medievala din Estul Europei, fiind considerată și cea mai încăpătoare construcție de acest fel, cuprinzând 272 de camere, fiecare aparținând unei familii a comunității.

În satul Biertan, din județul Sibiu, se regăsește poate cea mai mare și spectaculoasă biserică fortificată din Transilvania, atestată de la 1283. Înconjurată de patru rânduri de ziduri de apărare și nouă turnuri și bastioane, aceasta a fost, mai bine de 300 de ani, reședința episcopală a sașilor. Această biserică adapostește și prima yală din lume, premiată în 1910 la expoziția mondială din Paris. Construită în 1515 de un meșter din Sighișoara, ușa din stejar are 19 puncte de închidere, cheia acţionând 4 dintre acestea, iar celelalte 15 sunt acționate de o manivelă. Această ușă adăpostea tezaurul din biserică și lucrurile de valoare ale locuitorilor, camera fiind numită sacristia. Se spune că invadatorii nu au reușit niciodată să distrugă ușa, deși au încercat să o ardă, să o spargă sau să distrugă pereţii, ceea ce s-a dovedit a fi imposibil datorită grosimii impresionantă a acestora. Când au reușit să intre în posesia cheii, pe care o deținea un bătrân de-al locului, aceștia nu au găsit nimic în “camera comorilor”, toate lucrurile fiind transportate printr-un tunel secret ce lega biserica de pădure.

Altarul acestei biserici este cel mai mare din Transilvania și prezintă 28 de tablouri cu scene biblice, fiind realizat de meșteri din Nurenberg și Viena. O altă curiozitate legată de acest loc este “camera divorțului”, unde erau închise cuplurile care doreau să se despartă. Aceștia erau închişi într-o cameră cu un singur pat, un singur scaun, doar o lingură, o masă, o farfurie şi fără cuţit, doar cu pâine şi apă. Astfel, cei doi erau nevoiţi să convieţuiască, împărţind totul. Se spune că în cei 300 de ani de existenţă, s-a oficiat un singur divorţ.

Satul Viscri a căpătat o anumită rezonanță în rândul românilor în ultimii ani datorită fundației patronate de Prințul Charles al Marii Britanii, ce are ca scop păstrarea tradițiilor și obiceiurilor săseşti, tipice acestei regiuni.

Din păcate, în aceste sate se regăsesc din ce în ce mai putini saşi, majoritatea plecând în 1989 după ce au suferit asupririle erei comuniste. În acest fel, tradiţiile săseşti se pierd pe zi ce trece, aceste asezări rămânând mărturii ale istoriei.

Theodor Oanță – Coordonator Departament TURISM, News Diaspora

Sursa foto cover: www.pinterest.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *