
Una dintre cele mai promițătoare tenismene din România, actuala ocupantă a locului 3 în clasamentul WTA, Simona Halep, trece de câteva luni bune printr-o perioadă de criză, atât de rezultate, dar și o criză referitoare la jocul prestat și la moral. Mulți pasionați de tenis sau chiar cunoscători în domeniu, foști tenismeni de top, se întreabă care sunt motivele decăderii ei și inconstanța de care dă dovadă, comparativ cu perioada ascensiunii ei, perioadă în care câștiga pe bandă rulantă.
În ultimul an, ea a luat parte la toate cele 4 Grand Slam-uri și în ciuda faptului că era considerată una dintre principalele favorite, nu a reușit la niciunul dintre acestea să ajungă cel puțin în semifinale. Dacă la US Open și la Australian Open, turnee desfășurate pe hard outdoor, așteptările erau mai reduse cu privire la o posibilă finală a Simonei, la Roland Garros, pe suprafața pe care a reușit cele mai bune rezultate ale carierei, ea a dezamăgit efectiv, fiind eliminată în turul al doilea, de către Mariana Lucic-Baroni, în minimul de seturi. Această adversară a devenit un coșmar pentru Simona, având în vedere că tot ea a eliminat-o și la Australian Open.
Singurul Grand Slam care are loc pe iarbă, Wimbledon, este în desfășurare și la fel ca majoritatea românilor, mă așteptam să o pot urmări în continuare pe constănțeancă, însă din păcate, într-un mod surprinzător, ea a fost eliminată încă din primul tur, de către Jana Cepelova. Un aspect care ”înfige cuțitul” și mai mult în rană este faptul că Cepelova nu a avut o prestație ieșită din comun, din contră, ea a jucat slab, însă se poate spune că Simona s-a ”bătut singură”. A greșit mult, nu s-a concentrat suficient și probabil a subestimat-o pe adversara sa. Eliminarea este și mai surprinzătoare, având în vedere că anul trecut Simona ajunsese până în semifinale.
Cauzele declinului pot fi numeroase, însă noi le vedem doar pe cele de la ”suprafață”, însă este posibil ca Simona să aibă probleme și de alt tip, cum ar fi cele familiale. Rezultatele mai modeste ale Simonei din ultima perioadă, în comparație cu așteptările care au fost, consider că au început odată cu schimbarea antrenorului Tim Fisette, cel cu care Simona a ajuns până în finala de la Roland Garros. S-a spus în presă la acea vreme că salariul antrenorului a fost considerat prea mare de către Simona și astfel s-a ajuns la schimbarea acestuia. Românii cu care a lucrat Simona de-atunci nu i-au adus nimic în plus, din contră, au contribuit și ei la decăderea acesteia.

Moralul scăzut și stresul implicat în fiecare meci al Simonei reprezintă alte cause ale acestui declin, așa cum și ea însăși a recunoscut, în urma declarațiilor făcute înainte sau după ultimele meciuri. În ciuda faptului că ea joacă fără presiune sau cel puțin asta consideră, pe teren lucrurile stau altfel și se poate observa foarte ușor că nu se simte în largul ei, că nu mai are aceeași dispoziție ca acum un an, doi. Are mare nevoie de un psiholog foarte bun și totodată de consolidarea moralului deoarece toți marii campioni au fost jucători cu un psihic puternic.
Sper ca acest declin să ia sfârșit cât mai curând pentru că altfel este posibil ca moralul Simonei să fie din ce în ce mai scăzut. Rezultatele slabe din ultima perioadă nu numai că au îndepărtat-o de locul al doilea, pe care ajunsese la un moment dat, dar totodată o vor scoate și din primele 5 jucătoare, mai mult ca sigur după terminarea Wimbledonului. Un nou antrenor, străin de preferat, un psiholog bun și încredere în forțele proprii sunt primele schimbări pe care Simona trebuie să le aducă în viața sa pentru revenire.
Andrei Bratu – Colaborator News Diaspora