În Septembrie Dansăm la Balkanik Festival!

0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second
Sursa: www.balkanikfestival.ro
Sursa: www.balkanikfestival.ro

Anul acesta, Bucureștiul ne așteaptă cu brațele deschise pe 11, 12 și 13 septembrie pentru a ne bucura de atmosfera incendiară de la Balkanik Festival.

Grădina Uranus îi va găzdui pe Shantel & Bucovina Club Orkestar și Fanfare Ciocârlia, dar și pe Ivo Papasov, cel mai bun clarinetist din lume, care va cânta în România pentru prima dată .

Ediția a patra a avut un succes răsunător, adunând peste 10.000 de spectatori, ceea ce i-a făcut pe organizatori să mărească numărul de scene. Cea de-a doua locație va fi la The Ark, unde ne vom putea bucura de proiecții de filme, numeroase expoziții de pictură și fotografie, dar și de combinația explozivă de stiluri muzicale.

Ediția aniversară din acest an va cuprinde o serie de premiere, care va fi deschisă de KALYI JAG (foc negru), un grup fondat în Ungaria de către romi valahi originari din Satu Mare. În 1979 Kalyi Jag au fost numiți Young Masters of Folk Art, în 1987 s-au bucurat de succesul primului lor album, iar astăzi sunt cunoscuți și ascultați în întreaga lume.

“Kalyi Jag sunt un exemplu nu doar pentru munca lor depusă pentru a păstra vie cultura autentică a romilor, ci și pentru rolul pe care l-au avut în elaborarea programelor de dezvoltare a romilor.” (fostul preşedinte al Ungariei, László Sólyom, 2008).

Pentru prima dată în România vor fi și KOCANI ORKESTAR (Macedonia), reprezentanții stilului Balkan brass band, răspândit în fosta Iugoslavie, și descendenții direcți ai muzicii interpretate în trecut de fanfarele militare turcești. Muzica lor se inspiră din sunete Gypsy care provin din diferite zone ale Balcanilor și din ritmuri turcești, cu nuanțe latine. Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale lor, “Siki, siki baba” (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=COghD-UyE3U ), apare pe coloana Sonoră a filmului Borat.

Seria premierelor continuă cu IVO PAPASOV AND HIS WEDDING BAND, un nume important al mișcării contemporane din muzica de nuntă bulgărească. Clarinetistul și-a dobândit succesul internațional prin stilul său cu puternice influențe din surse diverse precum folkul tradițional  și jazz-ul.

 Pe scena Balkanik 2015 va urca AMSTERDAM KLEZMER BAND, care se remarcă prin amestescul de sunete est-europene, prin abordarea proaspătă a muzicilor balcanice și klezmer.

LEMON BUCKET ORKESTRA s-a format în 2010, la Toronto, și a devenit cunoscută în mai 2012, în drum spre România. Cursa membrilor trupei a avut întârziere, iar efervescentii canadieni au susținut un concert ad-hoc în avion.

Dornici să guste din nou atmosfera de la Balkanik Festival, SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR revin la ediția aniversară. Shantel împreună cu cei 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar va electriza publicul cu energia lui în cadrul unui concert care va face parte din turneul Viva Diaspora Tour 2015.

De asemenea, legendara FANFARE CIOCÂRLIA, premiată de prestigiosul BBC cu Awards of World Music, “trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planeta”, va reveni la București pentru unul dintre puținele concerte pe care le susține în România.

În afara concertelor încărcate de pasiune, Balkanik 2015 ne așteaptă cu un târg meșteșugăresc, ateliere și demonstrații, expoziții de fotografie, pictură și sculptură, spectacole de dans, circ și joc cu focul, bucătărie balcanică și multe locuri neconvenționale de relaxare.

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.

Proiectul “Balkanik: festival de cultură și arta” este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Imediat după anunțarea primilor artiști confirmați pentru cea de-a cincea ediție, organizatorii au deschis și vânzarea abonamentelor, care pot fi găsite de azi și până pe 10 septembrie la prețul de 85 de lei prin rețelele Eventbook și Eventim.

Dacă doriți mai multe informații sau v-ar plăcea să ascultați unele cântece din repertoriul formațiilor din cadrul festivalului, vizitați: http://www.balkanikfestival.ro/index.html#home-slider .

Maria Tudorică – Coordonator departament CULTURAL

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *