Tânărul care vă oferă posibilitatea de a vă construi propriul televizor. Sau laptop. Sau orice aparat electronic

0 0
Read Time:6 Minute, 3 Second
Sursa: www.visionbot.net
Sursa: www.visionbot.net

La începutul lunii iulie proiectul Visionbot, un robot creat de studenţii  Ionuţ Budişteanu şi Ane Mari Androniceanu, a obţinut CISCO Systems Technopreneurship Award, în cadrul concursului European Enterprise Challenge 2015. Ionuţ Budişteanu este, la doar 21 de ani, unul dintre cei mai apreciaţi tineri din lume, care a câştigat premii atât în Europa cât şi în Statele Unite, iar invenţiile sale au ajuns pe paginile celor mai importante reviste din lume. Acum vrea să ofere oamenilor posibilitatea să îşi construiască singuri, cu ajutorul Visionbot, propriile aparate electronice, de exemplu televizorul.

Cel mai recent proiect al lui Ionuţ Budişteanu, VisionBot, este un robot de asamblare a produselor electronice. Ideea i-a venit în timp ce căuta o companie care să îi producă piese pentru maşina autonomă. „Anul trecut am încercat să colaborez cu trei fabrici din Shenzhen pentru a produce sistemul Lidar de la maşina fără şofer într-un volum de 200-300 de bucăţi. Pentru mine era o investiţie uriaşă, în jur de 40.000 de euro, dar am fost refuzat pentru motivul că este un volum nesemnificativ pentru ei”, povesteşte tânărul antreprenor. „Ulterior, noi am dorit achiziţionarea roboţilor de asamblare a produselor electronice, dar aceştia costă foarte mult, pot ajunge şi la costuri de peste 100.000 de dolari. Aşa că am căutat informaţii despre cum funcţionează şi ne-a venit ideea de a folosi tehnologia de la imprimantele 3D pentru a realiza roboţi de asamblare a plăcilor electronice. Există milioane de ingineri în electronică, inventatori, start-up-uri şi companii mici şi mijlocii care se lovesc de problema de a transforma un prototip electronic într-un produs. Noi încercăm să oferim o soluţie integrată de asamblare a dispozitivelor electronice acasă sau în propriul garaj.”

ÎN 2013, IONUŢ BUDIŞTEANU A PARTICIPAT LA INTEL INTERNATIONAL SCIENCE AND ENGINEERING FAIR (ISEF) cu un proiect al unei maşini care se conduce singură. Deşi nu era ceva neapărat nou, audienţa a fost captivată de modul în care un tânăr de 19 ani a reuşit să dezvolte un concept similar cu cel lansat de Google, la un preţ mult mai mic. Maşina autonomă gândită de Budişteanu ar fi costat 4.000 de dolari; prototipul Google are un preţ de aproape 100.000 de dolari.  În loc să se folosească de sistemul Lidar (responsabil de detectarea obstacolelor din trafic), Ionuţ Budişteanu a folosit patru laptopuri şi o cameră pentru a analiza traficul şi a detecta obiectele din apropiere. Această metodă i-a convins pe membrii juriului să îi acorde marele premiu Gordon E. Moore şi un cec în valoare de 75.000 de dolari. A urmat recunoaşterea internaţională, Budişteanu fiind numit de către revista Time unul dintre cei mai influenţi adolescenţi din lume.

Sursa: www.visionbot.net
Sursa: www.visionbot.net

PROIECTUL VISIONBOT A ÎNCEPUT ÎN AUGUST 2014, iar dezvoltarea prototipului a început în noiembrie. Investiţia de până acum a fost relativ mică, iar Budişteanu preferă să nu apeleze la finanţări. “Până acum am investit în jur de 1.500 de dolari pentru a realiza primul prototip. Acum lucrăm la a finaliza cel de‑al doilea prototip. De asemenea, luna aceasta o să achiziţionăm şi echipamentele necesare ce ne vor permite să producem roboţii VisionBot într-un volum mai mare. Investiţia nu o să fie mare, până în 5.000 de dolari. Am primit şi oferte de investiţii, dar am încercat să stăm independenţi şi cât mai departe de investitori. Cel mai important lucru este că la fiecare 2-3 zile primim câte un e-mail de la cineva care doreşte să îl cumpere. Succesul de până acum ne-a forţat şi ne-a dat încrederea să mergem mai departe.”

Primele prezentări publice au adus şi primele premii: VisionBot a câştigat premiul pentru impact social în cadrul Impact Hub Bucureşti, premiul Junior Achievement şi un cec de 10.000 de euro din partea Hyundai, pentru ca ulterior să obţină CISCO Systems Technopreneurship Award. Compania BIT Technologies, fondată de Budişteanu, a primit invitaţii în cadrul unor evenimente din San Francisco şi Silicon Valley. „Dacă imprimantele 3D au început o revoluţie în prototipare, credem că VisionBot poate crea o revoluţie în domeniul automatizării şi producţiei electronice industriale.  Potenţialul este foarte mare. Există câteva milioane, chiar şi zeci de milioane de potenţiali cumpărători. Orice produs electronic cu care interacţionăm, telefon mobil, laptop, calculator, aparatură electronică dintr-o maşină, televizorul, sunt produse în fabrici uriaşe. Aceste fabrici au costat zeci, sute de milioane de dolari. Noi încercăm să oferim posibilitatea oricui să îşi asambleze acasă propriile produse electronice cu o investiţie de până în 3.000 de dolari.”

TÂNĂRUL ANTREPRENOR VREA SĂ DEZVOLTE PRODUSUL ÎN ŢARĂ, chiar dacă înţelege beneficiile pe care le oferă companiile din vest. „Încercăm să producem în serie VisionBot la sediul firmei din Râmnicu Vâlcea. În următorul an, firma îşi propune să dezvolte şi să producă imprimante 3D, roboţi specializaţi în prelucrarea diverselor materiale cu precizie şi produse software. Considerăm că în stadiul actual România este ţara perfectă pentru desfacerea operaţiunilor deoarece compania se foloseşte de internet ca şi canal de distribuţie. Prin urmare locul nu este atât de important în succesul firmei. Vestul într-adevăr ne-ar oferi oportunităţi mai bune dar credem că se poate lansa şi dezvolta o companie din domeniul tehnologic în Râmnicu Vâlcea.”

POVESTEA ESTE ALTA ATUNCI CÂND VINE VORBA DE VÂNZARE ŞI DISTRIBUŢIE, după cum remarcă Budişteanu. „VisionBot nu ar avea nicio şansă dacă ar fi lansat doar în România, doarece piaţa de desfacere de la noi este mult mai mică decât pieţele internaţionale. Până acum am primit peste 40-50 de oferte de comercializare a robotului, dintre care doar trei au fost din România. Însă suntem de părere că în România se pot începe şi dezvolta firme care au potenţial global. Faptul că VisionBot a fost expus în Silicon Valley la Global Innovation Summit demonstrează acest lucru.”

În ceea ce priveşte industria IT, Budişteanu crede că este o zonă determinantă pentru o creştere sănătoasă, constantă a economiei. „IT-ul se clasează în primele 5 sectoare ca importanţă în contribuţia PIB-ul României. În fiecare an, industria IT&C de la noi înregistrează o creştere mai mare decât în cazul altor zone economice. Cred că în următorii cinci ani de zile IT-ul poate să devină industria-cheie a României.” Datele oficiale par să îi dea dreptate, având în vedere că piaţa electro-IT, de bunuri de folosinţă îndelungată, din România a crescut în primul trimestru cu aproape 15% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, la 445 mil. euro, pe fondul ascensiunii înregistrate de segmente precum smartphone-urile sau computerele, conform datelor companiei de analiză GfK.

IONUŢ BUDIŞTEANU NU SE VEDE LUCRÂND PENTRU CINEVA, DAR DOREŞTE SĂ ÎMPĂRTĂŞEASCĂ şi altora experienţa sa din ultimii ani. „Nu am lucrat niciodată pentru o companie. Mi-aş dori foarte mult să antrenez şi să promovez atât IT-ul cât şi antreprenoriatul în comunitatea din care provin.

Sper ca această aventură a antreprenoriatului să fie una de succes şi să contribuie atât la dezvoltarea economiei cât şi a mediului de afaceri din România. Ca tânăr antreprenor aş da următorul sfat: orice se poate realiza prin multă muncă.”

Sursa: www.m.businessmagazin.ro (Bogdan Angheluta)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *