
România are foarte multe locuri frumoase cu care să atragă turişti, atât datorită priveliştilor, cât şi datorită zonelor cu efect terapeutic. Salina Slănic este unul dintre cele mai atrăgătoare astfel de locuri, mai ales că este cea mai mare din Europa şi cu cel mai curat aer de pe planetă.
Judeţul Prahova găzduieşte unnul dintre cele mai frumoase şi terapeutice locuri din Europa: Salina Slănic. Potrivit Adevărul, este cea mai mare din Europa şi deţine cel mai pur aer de pe planetă.
Salina Slănic se află la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti. Încă din 1853, staţiunea a devenit cunoscută, mai ales că a fost declarată de interes naţional. Aici existpă un volum imens de sare excavată: de 2,9 milioane de metri cubi, fapt care a dus la formarea a 14 încăperi trapezoidale, în total 80.000 de metri pătraţi.
Fiecare dintre aceste camere are o înălţime de 54 de metri, iar adâncimea salinei este de 208 metri. La pas, unui turist îi ia cam două ore să parcurgă salina în întregime.

Deşi are o istorie lungă, salina Slănic a devenit obiectiv turistic abia în 1970, iar accesul vizitatorilor se făcea cu ajutorul unei „colivii”, care cobora prin puţul de extracţie până la 208 metri adâncime.
Acum însă, „colivia” a dispărut, iar turiştii au acces în salină cu ajutorul microbuzelor. Înăuntru, temperatura nu depăşeşte 13 grade Celsius, iar umiditatea este de aproximativ 60%, ceea ce înseamnă că aerosolii salini au efecte benefice asupra organismului.
Tot în Salina Slănic, turiştii se pot bucura de un sanatoriu pentru cei cu probleme respiratorii, iar copii vor fi încântaţi de locurile de joacă (tobogan, leagăne, balansoare, terenuri de sport şi sală de biliard).
Cea mai spectaculoasă cameră a Salinei Slănic este Sala Genezei, unde pot fi văzute busturile de sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista.
Sursa: www.gandul.info