Motivul pentru care un deputat vrea revenirea la termenul de „ţigan” în loc de „rom”: „Mi-au cerut-o românii din diaspora”

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Sursa: www.ziuaconstanta.ro
Sursa: www.ziuaconstanta.ro

Deputatul independent Bogdan Diaconu a iniţiat şi depus la Parlament un proiect de lege prin care susţine revenirea la denumirea oficială de ţigani pentru persoanele de etnie romă. Invitat la Gândul LIVE, acesta susţine că demersul său are la bază numeroase solicitări primite de la diaspora, deranjată de asocierile care se fac în străinătate între români şi romi.

Potrivit proiectului de lege, denumirea oficială a etniei rome în România revine la denumirea de  ţigănească, iar etnicii romi se intitulează în mod oficial ţigani.

Denumirile ‘ţigan’, ‘ţigănesc’ şi derivatele lor nu sunt folosite în sens peiorativ. Toate documentele şi denumirile oficiale din România utilizează denumirea de ‘ţigan’, ‘ţigănesc’ şi derivatele lor în loc de ‘rom’, ‘rrom’, ‘romani’ şi derivatele lor„, se arată în proiectul de lege al deputatului Diaconu, proiect postat iniţial pe blogul acestuia. Acum se află în dezbatere publică, susţine Diaconu, invitat la Gândul LIVE.

Întrebat ce l-a determinat să readucă în actualitate o temă care a suscitat discuţii în spaţiul public, Diaconu susţine că această modificare are în vedere restabilirea corectitudinii acestei denumiri şievitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român şi cea de „rom”. Mai mult, el afirmă că a primit „mii de solicitări de la diasporă, deranjată de această confuzie”.

Nu este o idee originală, ci un plagiat, a afirmat la Gândul LIVE Marian Mandache, directorul executiv al Romani Criss. Acesta a aminitit că iniţiative asemănătoare au mai existat de-a lungul ultimilor ani, dar de fiecare dată au fost respinse. Mai mult, acesta l-a acuzat pe Diaconu că urmăreşte să câştige un capital electoral prin această iniţiativă, dar că demersul parlamentarului este unul profund rasist şi discriminator.

Urmăriţi dezbaterea de la Gândul LIVE

Sursa: www.gandul.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *