MAE: Promovarea de către premierul ungar a unor simboluri revizioniste nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second
Sursa: www.static2.libertatea.ro
Sursa: www.static2.libertatea.ro

Ministerul Afacerilor Externe consideră că gestul premierului Ungariei, Viktor Orban, de a posta pe Facebook „simboluri revizioniste” nu va ajuta la „eficientizarea” relației bilaterale româno-ungare, fiind încălcate prevederile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002.

„Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism și s-a pronunțat în favoarea unei ‘relații eficiente’ româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc. Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile și contrare spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 și ordinii constituționale din România, nu contribuie nicidecum la ‘eficientizarea’ relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere”, precizează duminică MAE printr-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

De asemenea, MAE subliniază că România este deschisă dialogului bilateral cu Ungaria, însă cu respectarea „parametrilor politico-juridici definiți de comun acord de România și Ungaria”.

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedește neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România și Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată și construită pe încredere reciprocă. România, în ce o privește, este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și aliați în NATO”, se mai arată în postarea MAE de pe Facebook.

AGERPRES/(AS — autor: Cătălina Barbu, editor: Mihai Simionescu)

Sursa: www.agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *