
Străzile pavate cu pietre, zidurile pe care s-au așternut sutele de ani, Turnul cu Ceas în care timpul s-a oprit în loc, toate vă poartă pe un tărâm îndepărtat, ferit de agitația epocii contemporane viciate de tehnologie. Să nu vă mire dacă la un colț de stradă veți asista la un duel între doi don juani, iar la doi pași mai încolo o să vedeți cum un cavaler își curtează domnița. Nu sunteți pe un platou de filmare, e doar o zi obișnuită în Sighișoara! Turiștii o adoră și n-aveți cum să-i condamnați.
Pe asta au mizat și organizatorii celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Sighișoara Medievală, care se află în plină desfășurare zilele acestea, între 23 și 26 iulie. 12 formaţii muzicale din România şi Ungaria, şapte ordine cavalereşti din România şi Bulgaria, 11 trupe de teatru şi animaţie medievală, cinci expoziţii de arte plastice, trei lansări de carte, un concert de orgă la Biserica Mănăstirii şi trei proiecţii de film în regia regretatului Sergiu Nicolaescu sunt menite să încânte publicul, ce se estimează să fie format din 25.000 de turiști. De altfel, Festivalul Medieval din Sighișoara este organizat în parteneriat cu Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), ediția fiind dedicată, in memoriam, regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu.

Mai mult, ediția de anul acesta, intitulată „Menestreli și Trubaduri — 5 secole de muzică și teatru medieval”, își propune să doboare în trei zile câte un record mondial. Astfel, pe lângă faptul că vor asista la realizarea celei mai mari spade din lume, Spada Titanilor, de 4,60 metri și a celui mai mare drapel din lume, Drapelul Cavalerilor, de 25-30 metri, vizitatorii vor putea gusta cel mai mare covrig, denumit sugestiv Hrana Uriașilor, având un diametru de 20 de metri. Și pentru că weekeendul acesta totul este la superlativ în Sighișoara, va fi doborât și un record național pentru cea mai mare mască populară românească, numită masca Vraciului Vindecător, cu o înălțime de 5 metri.
Și dacă drumul până la cetate vă este imposibil,însă tânjiți după atmosfera medievală plină de farmec a Sighișoarei, puteți să gustați o fărâmă de trecut chiar la voi acasă, deoarece vor fi peste 30 de ore de transmisii live pe www.sighisoaramedievala.ro. Așa că, fie că vă aflați în zonă, fie la sute de kilometri depărtare, cântecele menestrelilor pot străbate până la voi să vă reamintească de faptul că „A fost odată ca niciodată o Românie ce avea o comoară chiar în inima țării, pe nume Sighișoara”.
Alecu Angelica Georgiana – Junior Editor News Diaspora
Sursa foto cover: www.triptour.ro