Cultură

Cadavre reale expuse în Mall

Sursa: www.metropotam.ro
Sursa: www.metropotam.ro

Festivalul Untold nu este singurul eveniment care captează atenția în acest moment. Clujul mai are ceva în mânecă: expoziție de cadavre…umane. Expoziția include peste 200 de exponate, iar cea mai mare parte din ele provine din Republica Populară Chineză, aparținând prizonierilor executați. Cadavrele sunt conservate prin tehnica plastinării și sunt jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse. Pe lângă expunerea morților, pozițiile în care aceștia au fost așezați nu denotă respectul pe care creștinismul îl impune.

Unele persoane s-au simțit ofensate de o expoziție de așa natură, asa că demarează o petiție pentru ca trupurile neînsuflețite să părăsească incinta Iulius Mall.

„Întrucât de pe urma expunerii cadavrelor în cadrul expoziției ‘OUR BODY: Universul Interior’ , proprietarii acestora obțin profit. Întrucât multe organizatii non-guvernamentale acuză faptul că trupurile expuse în asemenea expoziții ar putea aparține prizonierilor executați în închisorile chineze. Întrucât organizatorii nu au furnizat NICIODATĂ informaţii despre modul în care au murit cei expuși: identitatea sau vârsta lor. Întrucât o expoziție având același nume, organizată de aceeași companie, a fost închisă în Franța prin ordin judecătoresc, pentru tratament indecent al cadavrelor. CEREM închiderea expoziției ‘OUR BODY: Universul Interior’, găzduită de Iulius Mall Cluj și interzicerea expoziției pe întreg teritoriul României.” – spune  o parte din petiție, semnată doar de nouă persoane până acum.

Urmează replica purtătorului de cuvânt al expoziției de la Cluj, Heidi Pinchal: „Informațiile prezentate de inițiatorii campaniei sunt vagi și nedocumentate. În goana după senzațional, nenumărate articole au reluat în mod eronat afirmația că trupurile expuse aparțin prizonierilor din închisorile chineze, iar această petiție face același lucru. Scopul nostru principal este educația. Expoziția ‘OUR BODY: Universul Interior’ a traversat până acum peste 30 de țări și a fost văzută de peste 50 de milioane de vizitatori din întreaga lume, iar în 10 zile de când s-a deschis la Cluj a avut peste 3.000 vizitatori de toate vârstele, români și străini. Specimenele prezentate în expoziție au fost furnizate de diferite universități și școli medicale acreditate, instituții medicale și centre de cercetare din China, cu scopul de a promova cercetarea în medicină și învățământ.

Sursa: www.ziardecluj.ro
Sursa: www.ziardecluj.ro

Sursa de proveniență a specimenelor care se folosesc în studiul anatomiei o reprezintă donațiile (prin testament sau de către rude), în conformitate cu legislația chineză, către universitățile și școlile medicale acreditate. În China, toți donatorii – sau membrii de familie apropiați – iau la cunoștință că donațiile vor fi utilizate pentru cercetare și li se garantează că toate informațiile personale vor fi tratate confidențial. Decesul tuturor specimenelor anatomice primite de la toate universitățile de medicină a survenit din cauze naturale, facând imposibilă teoria ca ele să fi aparținut unor prizonieri executați.

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziției au fost individual examinate în Statele Unite de un medic legist, care a constatat că moartea a survenit din cauze naturale și eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul Expoziției ‘OUR BODY: Universul Interior’ să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă”

„Our Body : Universul Interior” ține de pe data de 17 iulie până pe 31 octombrie, zilnic, între 10:00 și 22:00, iar prețul biletului este de 45 de lei în timpul săptămânii și 54 în weekend. Există însă și prețuri spciale pentru studenți, pensionari și copii sub 18 ani.

Întrebarea este dacă expoziția este într-adevăr jignitoare sau nu. Heidi Pinchal spune că scopul este educațional, dar chiar vor oamenii să învețe atât de multe? Chiar există o sete de știință atunci când cumpărăm un bilet sau mai mult o idee de senzațional, de curiozitate de a vedea moartea fără ascunzișuri?

Ana Maria Dumitrescu – Colaborator News Diaspora

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *