Expoziția de fotografie „Donația Peter Jacobi”, la Muzeul Național al Țăranului Român

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Expoziția de fotografie „Donația Peter Jacobi către Muzeul Național al Țăranului Român”, care include o selecție din seriile fotografice ”Bisericile fortificate ale sașilor din Transilvania” și ”Straie țărănești ale doamnelor de la oraș”, se va deschide vineri la MNȚR.

55c44e133dPotrivit unui comunicat al muzeului, transmis AGERPRES, fotografiile sculptorului Peter Jacobi, realizate în cursul anilor 2004 și 2005, arată ansamblurile bisericilor fortificate săsești din Transilvania.

„Imaginile sunt reprezentative pentru realizările culturale ale sașilor de-a lungul celor aproape nouă veacuri de prezență în Transilvania. Fotografiile fac trimitere atât la arta modernă, cât și la scenografie. În afară de intenția genuin artistică, imaginile prezentate în expoziție au ca scop și să atragă atenția publicului cultural interesat asupra pericolului în care se află acest patrimoniu. După exodul în masă al sașilor din Transilvania în anii ’90 ai secolului trecut, acest patrimoniu a fost părăsit și este amenințat de deteriorare”, se arată în comunicatul de presă.

Expoziția, găzduită de MNȚR în aprilie 2012, conține fotografii din colecția artistului Peter Jacobi, înfățișând, mai ales, doamnele din nobilimea și burghezia românească, purtând costume tradiționale românești.

„După cum se știe, Reginei Elisabeta i se datorează adoptarea, la Curte, a modei costumului tradițional românesc, socotit, până atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de țărani. Exemplul său a fost urmat de Regina Maria și de principesele Elisabeta, Maria și Ileana, dar și de majoritatea doamnelor din înalta societate românească. Încet — încet, hainele țărănești au pătruns într-o societate care, în acea perioadă, era obișnuită mai degrabă să imite ținuta vest-europeană, decât să afirme virtuțile tradiției autohtone”, se menționează în comunicat.

Expoziția, la care intrarea este liberă, va putea fi vizitată până pe 30 august. AGERPRES

Sursa: www.agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *