Aurescu: Românii de pretutindeni trebuie să se bucure de drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identității lor

0 0
Read Time:4 Minute, 37 Second

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis, luni, un mesaj participanților la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, în care arată preocuparea permanentă pe care statul român o are pentru conservarea, promovarea și dezvoltarea identității românilor de pretutindeni.

În mesajul citit de președintele Fundației pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a punctat faptul că toți românii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor, trebuie să se bucure de drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identității naționale — folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios în limba română, accesul la informație, participarea la viața socială, economică, culturală și la treburile publice — iar România insistă asupra respectării lor în dialogul bilateral cu statele de reședință, respectiv la nivel multilateral.

„De aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevăzute de dreptul internațional și de standardele în materie de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale, trebuie să se bucure toți românii de pretutindeni indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor. Am fost identificați, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectând, însă, aceeași rădăcină, aceeași cultură, aceeași limbă, aceeași spiritualitate: românitatea.

Drept pentru care ne opunem oricăror încercări de a rescrie istoria noastră de o manieră care să afecteze principiul sacrosanct al auto-identificării și să impună o identitate diferită acelora care simt românește și se declară ca aparținând culturii și spiritualității românești. Diviziunile artificiale nu pot justifica ignorarea obligațiilor internaționale relevante pentru conservarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ‘victimă’ a diviziunii’, se mai arată în mesajul transmis cursanților Universității de Vară de la Izvoru Mureșului.

Ministrul de Externe le-a transmis totodată participanților că se implică personal în identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor cu care fiecare comunitate se confruntă.

„Trebuie sa fim continuu conștienți că toate comunitățile românești din afară au nevoie de sprijin atent direcționat și de răspuns concret pentru problemele cu care se confruntă. Doresc să vă asigur de implicarea mea personală în identificarea celor mai potrivite soluții care să răspundă acestor nevoi concrete, chiar dacă nu toate problemele pot fi soluționate imediat în integralitate. Vor fi făcute, însă, toate eforturile și demersurile care ne stau la dispoziție”, se arată în mesajul ministrului de Externe.

Potrivit acestuia, România are un interes direct și clar conturat în protejarea drepturilor minorității române din afara țării, indiferent de etnonimul folosit pentru identificarea acesteia pe teritoriul statului de reședință.

„Interesul nostru nemijlocit, decurgând din considerente de apartenență comună la filonul spiritual românesc și solidaritate culturală și lingvistică, este acela ca statele care găzduiesc pe teritoriul lor minoritate românească să adopte măsuri adecvate și substanțiale pentru conservarea și promovarea identității sale etnice, culturale, religioase, lingvistice a românilor de acolo. România are așteptări ca măsurile adoptate în acest sens de către aceste state să fie cel puțin similare celor promovate de România în favoarea minorităților naționale de pe teritoriul său, menite să asigure protejarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a persoanelor aparținând acestor comunități”, se mai precizează în mesajul lui Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a punctat faptul că România are un puternic argument pentru această așteptare a sa, deoarece a generat un dialog intercultural între minorități și în raporturile lor cu majoritatea, a învățat din propria experiență și a înțeles că „societățile cu o democrație solidă sunt cele bazate pe toleranță, respect reciproc, diversitate culturală, dialog interetnic, intercultural”.

Drept urmare, susține Bogdan Aurescu, acest model de interculturalitate, „factor de stabilitate în plan intern și extern, la nivel regional”, reprezintă un model de bună practică pe care România dorește să-l promoveze „în spațiul european și în mod deosebit în acele state care găzduiesc pe teritoriul lor persoane aparținând minorității române”.

În mesajul menționat, șeful diplomației române îi asigură pe românii de pretutindeni că Ministerul Afacerilor Externe împărtășește „o mare responsabilitate legată de conservarea valorilor românești, promovarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase și a prosperității comunităților noastre din alte state”.

Ministrul de Externe a mai subliniat că instituția pe care o conduce va continua să militeze în mod constant și consecvent „pentru o abordare multidimensională care să se fundamenteze, pentru toți actorii statali pe teritoriul cărora se află comunități românești, pe standardele și valorile europene a căror aplicare constituie cadrul optim pentru dezvoltarea identității românești și transformarea minorității românești într-o adevărată punte de legătură între România și statul de reședință”.

În finalul mesajului transmis de Bogdan Aurescu, se arată că, pe termen lung, trebuie identificate soluțiile optime pentru o implicare cât mai consistentă a statului român pentru sprijinirea comunităților românești astfel încât acestea să poată exercita un rol semnificativ de dezvoltare a relațiilor dintre România și statele pe teritoriul cărora se află.

„România va continua să răspundă afirmativ oricăror eforturi de sprijinire a democrației și apărare a drepturilor omului din statele din vecinătatea sa. Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este unul din punctele centrale care asigură funcționarea pe baze democratice a unui stat de drept, iar România va continua să sprijine orice efort bilateral, multilateral, regional sau universal care se va concentra pe acest tip de abordare”, se mai arată în mesajul transmis de ministrul afacerilor externe.

Cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară a românilor de pretutindeni se desfășoară, începând de luni, în Complexul Sportiv Național de la Izvoru Mureșului, la eveniment fiind prezenți lideri ai comunităților românești din jurul frontierelor și Balcani, dar și din Harghita, Covasna și Mureș, precum și conferențiari din principalele centre universitare din România și din străinătate, tineri studenți, jurnaliști din țară și din vecinătatea României.

AGERPRES (AS-autor: Gina Ștefan, editor: Vicențiu Purcărea)

Sursa: www.agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *