Articol scris de Alecu Angelica Georgiana – Junior Editor News Diaspora

E dimineață. Mănânci liniștit un „croissant” și te gândești ce ar merge mai bine: un „ice tea” sau un „fresh” de portocale. N-ai prea multă vreme de pierdut, fiindcă „time is money”. Te grăbești spre „job”, dar îți piere tot cheful când îți amintești că e vineri. Mintea ta zboară numai la „weekend”, „party” și la un „city break”. Povestea clasică, așa-i? Până aici n-ar fi nimic rău, dacă n-ai realiza că, din dorința de a fi mai occidental decât englezii, ajungi chiar să gândești în altă limbă. „Cornul”, „ceaiul”, „sucul”, „serviciul” și altele au fost demult substituite cu împrumuturi din alte limbi, pentru că „așa sună mai bine”.
Dar nu toți românii și-au uitat graiul. Cei plecați peste hotare tânjesc să audă o vorbă dulce în română, să îi mai strige cineva „Ion”, și nu „John” sau alte adaptări ale prenumelui, de la caz la caz. Tocmai de aceea, pe data de 3 septembrie, între orele 15:00 și 19:00, limba română va fi sărbătorită la Lisabona prin mini-cursuri cu tematici diverse menite să ofere publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România, dar și de a aduce comunității de români de acolo un colț din țara natală.
La evenimentul organizat de Institutul Cultural Român din capitala Portugaliei, participanții vor avea oportunitatea de a asista la patru cursuri cu durată de aproximativ 30 de minute: „Descoperind România turistică”, „Similitudini semantice şi fonetice între română şi portugheză”, „Descoperind gastronomia românească” şi „Români care au schimbat lumea”. Acestea vor fi susținute în două serii de profesor doctor Simion Doru Cristea şi profesorul Rodica-Adriana Covaci și vor cuprinde noţiuni generale despre istoria şi geografia României, asemănări şi deosebiri între limbile română şi portugheză (similitudini semantice/ fonetice), evocări ale unor personalităţi româneşti, informaţii turistice despre România și lecţii culinare demonstrative finalizate cu degustări.
În România, sărbătorirea limbii române pe data de 31 august este instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. Astfel, Ziua Limbii Române trebuie să fie marcată de autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române. Deși există o lege care să reglementeze și să impună desfășurarea acestor evenimente, preferăm să credem că această sărbătoare este privită drept un omagiu adus culturii române în ansamblu, nu o obligație. Măcar în astfel de zile putem să îi facem pe portughezi să lase paharul de curaçao pentru unul de pălincă, iar pe români să își aducă aminte de limba în care au rostit primele cuvinte.
Sursa foto cover: www.storage0.dms.mpinteractiv.ro