Articol scris de Andreea Grigorescu – Colaborator News Diaspora

Valul de caldură ce a “izbit” România în ultimele săptămâni a reușit, cu siguranță, să ne scoată din zona de confort termic. Înarmați, însă, cu nervi de fier, aparate de aer condiționat și sticle cu apă rece, am reușit să facem față caniculei. Vestea proastă este că, odată cu temperaturile insuportabil de ridicate, în apropierea țării și-a făcut apariția o nouă specie de țânțar: țânțarul-tigru.
Țânțarul-tigru provine din Asia, iar specialiștii susțin că, din cauza actualelor condiții meteorologice, acesta a ajuns la granița de sud-est a României și că invazia este iminentă. „Au fost depistate cazuri izolate de ţânţari-tigru mai ales în depozitele de anvelope uzate. Este cea mai sigură metodă de transport pentru această specie de ţânţari. Ţânţarul-tigru va ajunge în curând şi la noi, nu putem scăpa. Lipsa ploilor ajută totuşi la limitarea invaziei”, a declarat biologul Constantin Răduţu.
Din nefericire, nu doar numele insectei sună tropical, ci și bolile pe care înțepătura sa le provoacă sunt tropicale și, în plus, extrem de periculoase. În consecință, dacă până acum țânțarul putea fi considerat “inamicul public numărul 1” doar din cauza înțepăturilor ce provoacă mâncărime, în momentul de față, denumirea i se potrivește pe bună dreptate.
Făcând parte din specia “Aedes albopictus”, țânțarul-tigru este purtătorul a șapte boli transmisibile omului. Dintre acestea, cel mai des întalnite sunt meningita West Nile și febra Denga, boli infecțioase împotriva cărora nu s-au descoperit încă vaccinuri. Meningita West Nile afectează sistemul nervos, atacând membrana care protejează creierul. Primul simptom care apare este febra puternică, urmată de dureri de cap intense, vărsături, transpirație excesivă și stare de somnolență. Cei infestați cu virusul West Nile pot avea și dureri musculare și articulare. Febra Denga se manifestă asemănător, în cazul acesteia pacienții prezentând, în plus, erupții cutanate și dureri osoase atât de puternice, încât creează impresia că oasele se rup.
Specialiştii epidemiologi români ne aduc, însă, și o veste bună: chiar dacă ţânţarii-tigru vor încerca să supravieţuiască în această parte a Europei, ei nu vor rezista pe termen lung, din cauza schimbărilor climatice din următorii ani. Așadar, ei vor putea supraviețui pe teritoriul țării noastre aproximativ un an, după care vor dispărea. Cu toate acestea, până la “exodul” țânțarilor-tigru și pâna la descoperirea unor vaccinuri care să prevină bolile pe care aceștia le cauzează, oamenii sunt sfătuiți să se ferească pe cât de mult posibil de orice înțepatură de țânțar.