Ministerul Educaţiei cere majorări salariale de minim 70% pentru profesori. Cine sunt câştigătorii unei creşteri de 177%

0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second
Sursa: www.assets.sport.ro
Sursa: www.assets.sport.ro

Noua lege a salarizării ar putea aduce lefuri mari pentru toţi profesorii. Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru gândul că a înaintat Guvernului propunerile care pot aduce salarii mai mari cu procente cuprinse între 70 şi 177%, în funcţie de pregătire şi formă.

„Este o propunere pe care Ministerul Educaţiei a înaintat-o înainte de apariţia anunţului de mărire a salariilor din sănătate. În funcţie de pregătire, vechime şi formă,  universitar şi preuniversitar, documentul propune creşterui cuprinse între circa 70% şi 177%, adică aproape triplare salarială”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că acestea sunt propunerile pe care le-a înaintat Guvernului ca urmare a consultărilor cu sindicatele din învăţământ în cadrul discuţiilor despre noua lege a salarizării.

Întrebat de gândul de când se vor mări salariile profesorilor cu procentele propuse, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu ştie. „Rugămintea mea ca atunci când aflaţi dumneavostră să-mi spuneţi şi mie. E aceeaşi întrebare şi a mea şi a multora”, a spus Cîmpeanu.

UPDATE.  Sindicaliştii îi răspund ministrului Educaţiei şi spun că procentele de mărire a salariilor negociate pentru noua lege a salarizării nu se mai pun în discuţie. Sinduicaliştii din Educaţie se vor întâlni luni cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre mărirea salariilor din învăţământ.

„Noi am purtat nişte discuţii  la un anumit moment, în urmă cu două-trei luni, anexele cu privire la salarizarea în învăţământ, preuniversitar şi universitar, am căzut de acord cu Ministerul Educaţiei să susţinem o variantă negociată la nivel de ministere, iar această variantă urma să fie înaintată către Ministerul Muncii, unde are loc o ultimă plajă de discuţii, nu ştiu să vă spun când.  Numai  că între timp noi am discutat ceva, a apărut altceva, a a apărut ordonanţa pentru demnitari care ajung din start în vârful piramidei salariale, cu creşteri de pe o lege care încă nu există. De asemenea, tot pe baza unor acte normative au crescut salariile din Administraţia Prezidenţială, au mai crescut salariile şi la Palatul Victoria, parlamentarii şi-au mai votat nişte pensii de excepţie că lor li se pare logic să fie primii beneficiari. Şi, categoric, în momentul de faţă ceea ce s-a discutat atunci va fi pus în discuţie în momentul de faţă, discutăm în cu totul  alte condiţii”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Reprezentanţii profesorilor spun că procentele negociate în timpul discuţiilor pentru noua lege a salarizării, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 decembrie 2015, trebuie din nou discutate.

În urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu poate garanta măriri de salarii pentru profesori mai mari decât procentele prevăzute în acordurile încheiate deja cu sindicatele din educaţie, ceea ce însemna măriri cu 5 % în martie şi octombrie.

„Anul trecut am semnat împreună cu sindicatele un acord pentru unele măsuri în domeniul educaţiei care prevedeau creşteri de 5% pentru personalul didactic, 12% de la 1 august pentru personalul nedidactic. Şi, de asemenea, subliniez, plata în avans obţinută în şedinţa de Guvern, deşi în acord era prevăzută ţinta de an pe an, adică 2015 pe 2015, la rectificare avem toate sumele cu plata hotărârilor judecătoreşti pentru anul 2016. Este vorba de o sumă de peste 2 miliarde de lei doar pentru învăţământul preuniversitar. Toate aceste lucruri au fost făcute”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

Pe de altă parte, reprezentanţii celor trei federaţii sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au cerut miercuri o întâlnire de urgenţă cu Victor Ponta pe tema majorării salariilor. Sindicaliştii din educaţie au spus  că decizia luată de Guvernul României de a majora salariile angajaţilor din sănătate este justă,  dar reamintesc Guvernului că şi educaţia este importantă. Ei cer Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creşterilor salariale stabilit prin Acordul semnat în 2014, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34 % până la finalul anului 2017.

Salariile profesorilor au fost mărite cu 5% în luna martie. În acestei majorări,  salariul net al unui învăţător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.

Sursa: www.gandul.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *