Pe locuri, fiți gata, start! UNDERCLOUD începe!

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Articol scris de Maria Tudorică – Coordonator departament Cultural

Sursa: www.ziarulmetropolis.ro
Sursa: www.ziarulmetropolis.ro

Ediția a VIII-a se desfășoară sub sigla programului European EFFE 2015-2016 – Europe  for Festivals! UNDERCLOUD e sigurul festival internațional de teatru independent din România care a primit un important certificat internațional de la Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor din Europa. A primit acesta distincție în urma cooperării internaționale în domentiul artelor, cooperare pe care o susține în continuare.

Un eveniment inedit, crossul cultural inițiat de regizoarea și scriitoarea Chris Simion împreună cu multiplă campioană Valeria Racilă Van Groningen, a fost protagonistul zilei de 22 august și a marcat deschiderea ediției a VIII-a a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD.

Participanții la acest eveniment au alergat până la MŢR, având în mână o carte pe care o consideră esențială din punct de vedere cultural. La linia de sosire au donat respectiva carte bibliotecii Undercloud, care va funcționa în Clubul Țăranului.

Deschiderea oficială a avut loc la orele 19:00, cu spectacolul “N(AUM)”, care readuce în atenția publicului figura celui mai important reprezentant al suprarealismului românesc. Spectacolul se bucură deja de succesul internațional, fiind invitat la Palais de Beaux-Art din Bruxelles, în cadrul Galelor Teatrului Românesc, la Milano, Stockholm, Londra, New York. “N(AUM)” a fost realizat în regia Marianei Camarasan, cu Oana Pellea și Cristina Casian, un proiect Unteatru, preluat de Teatrul Metropolis, cu sprijinul Fundației Gellu Naum.

Tot ieri s-a jucat și primul spectacol din secțiunea Concurs: “Flori pentru Algernon”, în regia și interpretarea Iuliei Colan. Această producție a Teatrului ACT este un one-woman show realizat în anul 2012, care are la bază impresionanta operă a lui Daniel Keyes.

În premieră în cadrul UNDERCLOUD, a fost inclusă și proiecția unui documentar! “In Debt We Art”, realizat de actorul Daniel Popă, este “o călătorie culturală prin scena teatrală independentă contemporană, dezvoltată în jurul cuvântului DATORIE.”

Astăzi, 23 August, sunt programate două spectacole din secțiunea Concurs: “Promised Land” (concept și coregrafie Arcadie Rusu, producție independentă) și “Crema de zahăr ars. Astăzi îi spunem iubire” (regie Iris Spiridon, producție Godot CafA© Teatru). De asemenea, astăzi va avea loc și un spectacol-lectură, “Sonata Kreutzer”, în regia lui Chris Simion.

“Promised Land” analizează singurătatea prin prizma interiorizării, dar și ideea de contemplare universală a omului, care reprezintă izvorul unor noi sensuri.

“Crema de zahăr ars. Astăzi îi spunem iubire” este un dialog al sentimentelor, o narațiune boemă a iubirii, iar protagoniștii sunt Andreea Bibiri și Marius Manole. Cei doi artiști hipnotizează publicul prin expresivitatea și naturalețea cu care jonglează cu acest joc al trăirilor interioare, urmărind progresul unei relații.

“Sonata Kreutzer” este una dintre cele mai bune povestiri scurte ale lui Lev Tolstoi, publicată în 1889 și cenzurată în Rusia, USA și alte țări, din cauza încălcării moralității cu privire la sexualitate. Astăzi ne putem bucura de dramatizarea lui Chris Simion, care îi are în distribuție pe Marian Ralea și Vlad Logigan.

Luni, 24 august, se joacă primul spectacol din secțiunea “Focus Moldova” –  “Nekrotitanium”, în regia Luminiței Ticu. Spectacolul pune în discuție prejudecăţile și devine o combinație între violență, sarcasm, prostie, moldovenism și  răutate. Celelalte două spectacole din Focus Moldova, și anume “Sex& Perestroika” și “BASH/ Piesele zilelor din urma”, vor avea loc marți, 25 august, respectiv miercuri, 26 august.

De asemenea, marți sunt programate două spectacole din concurs: “Amalia respiră adanc”, care prezintă un exercițiu absurd de regăsire a sinelui, un tumult de emoții trezite deodată prin fotografierea unor detalii umane, și “Jurnalul lui Adam și al Evei”, un cocktail de emoții și umor, care vorbește despre descoperirea continuă a lumii înconjurătoare și a atracției fizice.

Colocviul “Teatrul Independent și dramaturgia contemporană românească”, cu teatrologul Octavian Saiu și invitații săi, va avea loc tot marți, 25 august.

Pentru mai multe detalii privind programul UNDERCLOUD 2015 va invităm cu căldură să vizitați site-ul oficial al festivalului: http://undercloud.ro/  .

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *