Politică

Voicu: Legea votului prin corespondență trebuie să fie adoptată cel târziu la începutul lunii noiembrie

Vicepreședintele PNL Mihai Voicu afirmă că în noua sesiune parlamentară partidele trebuie să se mobilizeze astfel încât proiectul legii votului prin corespondență să fie adoptat până cel târziu la începutul lunii noiembrie.

El susține că proiectul PNL al legii votului prin corespondență este singurul care conține prevederi agreate cu Diaspora.

„Începutul noii sesiuni parlamentare trebuie să aducă o mobilizare reală, în ritm accelerat, a tuturor forțelor politice, pentru adoptarea, până cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, a legii cu privire la votul prin corespondență. Acest proiect nu este doar un angajament al președintelui Klaus Iohannis sau al Partidului Național Liberal, ci ar trebui să reprezinte o datorie a întregii clase politice față de milioanele de compatrioți care locuiesc și lucrează în străinătate, dar care sunt la fel de implicați ca fiecare dintre noi în participarea politică și civică”, arată Voicu, într-un comunicat remis, marți, AGERPRES.

Liberalul precizează că PNL consideră că este bine-venită orice contribuție pentru îmbunătățirea propunerii pe care a făcut-o grupurilor parlamentare încă din luna februarie, însă atrage atenția că nici partidele parlamentare, nici Autoritatea Electorală Permanentă nu trebuie să omită că beneficiarii acestei legi sunt cei din Diaspora, motiv pentru care opinia acestora trebuie luată în considerare.

„Proiectul de lege depus de Partidul Național Liberal este singurul care a fost redactat printr-o consultare reală cu asociațiile românilor din străinătate și, de aceea, chiar dacă este perfectibil, conține prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilitățile legii”, mai spune Voicu.

Potrivit acestuia, PNL atrage atenția că modalitățile de asigurare a secretului votului trebuie să fie în concordanță cu practica țărilor ce folosesc votul prin corespondență de zeci de ani.

„Indiferent că ne raportăm la modelul francez, italian, spaniol, britanic sau american, nu trebuie ca o supra-reglementare sau o birocratizare excesivă, sub diverse pretexte onorabile, să ducă la adoptarea unei legi inaplicabile prin blocarea sistemului”, conchide Voicu.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu)

Sursa: www.agerpres.ro

Sursa foto cover: www.rfi.ro

2 comments

  • In opinia mea Radauta este caNDIDATUL CARE MERITA TOATA SUSTINEREA dIAPOREI , pentru ca el este pe pozitia 1, atit in listele Senat cit si in Camera Deputatilor

  • Conliu Radauta va fi votat cu tot respectul meu fata de cele realizate de el pentru Diapora si pentru poporul basarabean

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *