Culisele Festivalul Internațional „George Enescu” înainte de marele start

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Articol scris de Angelica Georgiana Alecu – Junior Editor News Diaspora

Sursa: www.antena3.ro
Sursa: www.antena3.ro

Începe numărătoarea inversă! Doar câteva ore mai sunt până când Bucureștiul va primi oaspeți de seamă din întreaga lume, veniți să îi încânte pe iubitorii de muzică bună. Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, Festivalul Internațional „George Enescu”, devenit o tradiție a culturii române, va avea loc anul acesta în perioada 30 august- 20 septembrie și promite spectatorilor o experiență de neuitat.

Seria Concertelor de la miezul nopții va debuta duminică, de la ora 22:30, la Ateneul  Român, cu un program de muzică sacră și profană intitulat “Ars Nova și Renaștere” și susținut de Corul Madrigal, însă acesta este doar startul pentru cele 60 de evenimente desfășurate în cadrul festivalului. Cu un buget de 8 milioane de euro obținut de la bugetul de stat, din vânzare de bilete și de la sponsori, organizatorii au reușit să angreneze în această ediție 2500 de artiști străini și 500 de artiști români. Printre vedetele festivalului se enumeră patru dintre cele mai bune orchestre ale momentului: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra, dar și alte nume sonore, precum Murray Perahia, Elisabeth Leonskaja, Fazil Say, Adrian Dumitru, Agata Szymczewska, Albert Menzel, Alexandru Tomescu, Angelica Postu și mulți alții.

Totuși, unii dintre invitați s-au lăsat cu greu convinși să urce pe scena festivalului, în ciuda renumelui internațional dobândit de acesta. După 12 ani de discuții purtate de organizatori, violonista Anne-Sophie Mutter va susține pentru prima oară un recital la București. De departe, însă, cele mai mari probleme organizatorice au apărut în cazul Filarmonicii din Berlin, chiar și după 18 ani de tatonări. De vină pentru aceste inconveniente a fost echipamentul impresionant ce cuprinde  110 metri cubi de material și 11 tone de instrumente. Cu toate acestea, orchestra dirijată de Sir Simon Rattle va concerta pe 3 septembrie la Sala Palatului pentru un onorariu de 300 000 de euro.

Dificultățile întâmpinate nu s-au rezumat doar la negocierile purtate cu artiștii, ci au cuprins și alte detalii organizatorice care pot eclipsa succesul festivalului. Conform unor declarații ale lui Mihai Constantinescu, directorul Artexim (instituția publica a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul International “George Enescu”), Bucurestiul nu este inca pregatit pentru un eveniment de o asemenea anvergura, principalele probleme vizând transportul public de noapte, lipsa parcărilor și inevitabilele blocaje de trafic rutier.

Una peste alta, fără să se mai gândească la aspectele negative, cei ce și-au achiziționat bilete sau abonamente sunt nerăbdători să petreacă alături de artiștii preferați câteva ore de neuitat. Și nu doar ei au această șansă. Românii de pretutindeni au ocazia să se bucure de aceleași trăiri prin intermediul televiziunii române și a platformelor online www.tvrplus.ro și www.enescu.tvr.ro . TVR va difuza 51 de concerte, pe parcursul a  9000 de minute, iar, în timpul pauzelor, Liana Stanciu va realiza o serie de “Interviuri neconventionale” în studioul special amenajat în foaierul Sălii Palatului. Mai mult, și Radio Romania Cultural va transmite în direct 36 de concerte, punând la dispoziție totodată și site-urile www.radioromaniacultural.ro  și www.romania-muzical.ro .

Astfel, ochii tuturor curioșilor se vor îndrepta în următoarele trei săptămâni asupra scenelor din București și din țară care vor găzdui Festivalul International “George Enescu”. Dacă vreți să vă delectați cu  muzică bună, nu ratați un eveniment de o asemenea amploare, mai ales că se desfășoară “la noi acasă”.

Sursa foto cover: www.explorershostel.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *