Economie

Un faliment dincolo de cifre

Articol scris de Octavian Simulescu – Colaborator News Diaspora

Sursa: www.storage0.dms.mpinteractiv.ro
Sursa: www.gandul.info

Preşedintele ASF – Mişu Negriţoiu, anunţa miercuri retragerea autorizaţiei de funcţionare a ASTRA Asigurări şi intrarea în faliment a societăţii, precizând că este cel mai mare faliment din industria  asigurărilor. Decizia a venit că urmare a constatării eşuării planului de redresare financiară propus de KPMG Advisory şi a procesului de majorare a capitalului social.

Raportul alcătuit de KPMG Advisory arată că se întrunesc cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă şi anume:

–    Incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţile băneşti

–   Scăderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumătate din limita minimă prevăzută de lege pentru fondul de siguranţă

–     Imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii în  cadrul procedurii de redresare financiară

 Minciuna are picioare scurte

Sursa: www.vremeanoua.ro
Sursa: www.vremeanoua.ro

Astra raporta la 31 decembrie 2013 o marjă de solvabilitate de 188 milioane lei (valoare pozitivă), un coeficient de lichiditate de 0.81 şi un surplus de capital de 43 milioane lei.

Analiză KPMG din martie 2014 arată că societatea avea o marja de solvabilitate de – 779 milioane lei (valoare negativă) şi înregistra o nevoie de capital de 924 milioane lei. Datele KPMG au fost confirmate de Deloitte precum şi de raportul MAZARS .

Cine cade de sus cade mai tare

Astra devine o entitate de sine stătătoare În 1991 când  se desprinde din fostul ADAS , companie de asigurări comunistă. În 2000 este privatizată, iar în 2002 Dan Adamescu, prin Nova trade, plăteşte 2.5 milioane dolari şi preia astfel pachetul majoritar de acţiuni. În 2010, Astra devine liderul pieţei de asigurări păstrându-şi poziţia pentru trei ani consecutiv. Încasează sume enorme de la cei aproximativ 1.8 milioane asiguraţi, dar managementul defectuos, interesele personale, posibilele fraude duc la incapacitatea de plata a companiei.

În 2015 Astra are  un rezultat financiar negativ de  –  871 milioane lei.

Cei mulţi plătesc pentru cei puţini

Fondul de Garantare va plăti circa 700 milioane lei indemnizaţii pentru asiguraţii Astra care au daune în perioada de valabilitate a poliţelor deja emise. Acesta ar fi vestea bună pentru clienţii Astra.

Ce părere au brokerii de asigurare ?

Expertul în asigurări, Liviu Floarea, îşi va exprimă într-un scurt interviu părerile legate de falimentul gigantului şi previziunile de viitor.

Ce reprezintă piaţă asigurărilor?

„Piaţă asigurărilor reprezintă o componentă importantă a economiei româneşti fiind cea care, prin serviciile oferite, contribuie la păstrarea unui echilibru în derularea afacerilor operatorilor economici dar şi a populaţiei  fiind cunoscut că riscurile fac parte din viaţă noastră cotidiană mai mult decât ne-am dori!”

Cum crezi că va afecta falimentul Astra piaţă românească?

„Pentru piaţă românească, falimentul Astra înseamnă o scădere clară a încrederii consumatorului de produse de asigurare în general , însemnând că este posibil că şi companii foarte stabile să piardă din încrederea clienţilor . La nivel de piaţă se creează un efect de neîncredere generală , de teamă privind toate domeniile economice. În opinia mea , piaţă românească a asigurărilor va rămâne una stabilă.”

Cum vor fi afectaţi consumatorii de asigurări şi crezi că Fondul de Garantare va putea să acopere toate obligaţiile companiei?

„Din păcate , acest fond  va fi decapitalizat pe termen scurt că urmare a uriaşului gol adus de falimentul Astra, acesta preluând toate obligaţiile de plata de despăgubiri către persoanele păgubite.  Aşa că asiguraţii sunt în siguranţă, chiar dacă plăţile vor fi efectuate cu întârziere uneori. După o scurtă perioada de recul care se poate traduce printr-o majorare a primelor, piaţă românească va intră în normalitate, preţurile revenind în limitele normale, fapt ce va avea că rezultat recâştigarea încrederii consumatorului de asigurări.”

Era falimentul  Astra cea mai bună soluţie?

„Având în vedere toate cele spuse anterior, putem spune că falimentul Astra nu era cea mai bună soluţie, însă după eşuarea planului de redresare, această a devenit unică soluţie viabilă. Cu toate acestea, părerea mea este că societatea putea să se redreseze,asta însă doar dacă cei ce au avut  puterea de a decide, ar fi făcut-o într-un mod onest şi gândindu-se la viitor.”  

Va influenţă falimentul Astra societăţile de asigurări?

„În legătură cu viitorul societăţilor de asigurări pot spune că ce s-a întâmplat va fi un puternic semnal de alarmă, care va duce la o revenire şi o maturizare a pieţei. Piaţă va suferi o reaşezare, pentru prima dată după o perioada foarte lungă de timp în care lucrurile au fost lăsate la voia întâmplării de către autorităţi şi chiar de managementul companiilor de asigurări care nu vor mai vinde produse cu  prime total neacoperitoare, în acelaşi timp căutând soluţii pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie cu Astra.”

Ce se va întâmplă de acum încolo?

„Situaţia de acum este cea care va deschide calea pentru realizarea unor consolidări în viitor prin preluări sau achiziţii ale operatorilor de pe piaţă românească de către jucători importanţi de pe piaţă mondială de asigurări.”

Sursa foto cover: www.nasul.tv

Alătură-te discuției

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *