Declinul fotbalului românesc

0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

Articol scris de Andrei Bratu – Colaborator News Diaspora

Sursa: www.digi24.ro
Sursa: www.digi24.ro

Cel mai iubit și urmărit sport din întreaga lume și, implicit, din România, fotbalul, a luat-o pe un drum greșit în țara noastră, având în vedere că se află într-un regres continuu de câțiva ani buni. La un moment dat, acum 25-30 de ani, echipa națională a României era o forță mondială, care a fost foarte aproape să ajungă într-o finală de Campionat Mondial. Totodată, la nivelul cluburilor, echipele românești reușeau an de an să ajungă departe în Cupele Europene, drept urmare Steaua București a câștigat acest trofeu în 1986 sau Dinamo București a ajuns în semifinale în 1984.

În acest moment, nu mai avem nicio echipă angrenată în Cupele Europene, din cauza faptului că Astra Giurgiu, FC Botoșani, ASA Târgu Mureș și Steaua București au fost eliminate în ciuda faptului că două dintre ele aveau șanse importante de calificare datorită adversarilor destul de slab cotați. Este și mai dezamăgitor acest rezultat dacă luăm în considerare faptul că în ultimii 12 ani am avut minim o echipă în grupele unei competiții europene. În ceea ce privește echipa naționala, aceasta ocupă un neașteptat loc 7 în clasamentul FIFA, însă acest loc nu reflectă jocul pe care această echipă îl practică și nici rezultatele, având în vedere că se califică rar la un Campionat Mondial sau European.

Banii reprezintă unul dintre motivele pentru care fotbalul românesc se află în regres, având în vedere că s-au investit mulți bani în anii precedenți, iar în acest moment, toți finanțatorii refuză să mai investească, astfel că preferă ca echipele lor să intre în insolvență sau chiar în faliment. Drept urmare, anul trecut, din cauza numărului mare de echipe aflate în insolvență, România a ajuns să fie reprezentată în Europa de FC Botoșani, clasată pe locul 8, care nu asigura prezența într-o competiție europeană. Tot banii i-au făcut pe unii conducători, oameni din fotbal, să facă lucruri ilegale, astfel că în acest moment, personaje importante din fotbalul românesc precum: Mihai Stoica, Cristi Borcea, Gheorghe Popescu sau Giovanni Becali, aflându-se închiși pentru câțiva ani.

O altă cauză pentru acest declin o reprezintă calitatea fotbalului și a jucătorilor de fotbal, care este din ce în ce mai slabă. Meciurile de fotbal din Liga 1 au în fiecare an o audiență din ce în ce mai scăzută și pe bună dreptate, asta pentru că meciurile sunt plictisitoare, nu aduc un plus față de alte campionate similare și astfel nu atrag telespectatorii. Echipa națională se apără în majoritatea meciurilor și practică un fotbal care îi asigură mai degrabă un egal sau o înfrângere decât o victorie. Aceeași situație este și pentru cluburile din România, care nu au obținut calificarea în grupele unei Cupe Europene din cauza slabei calități a jocului prestat și a transferurilor inexistente sau incomparabile cu cele ale adversarilor europeni.

Sursa: www.drumultaberei.net
Sursa: www.drumultaberei.net

Este evident că unul din efecte ale acestui declin este tocmai această ”performanță”, de a nu avea nicio echipă în acest sezon european și implicit de a pierde din coeficientul acumulat de-a lungul ultimilor ani. Un alt efect este acela că echipe cu renume precum Dinamo București, Steaua București, Rapid București, au parte de probleme grave, mai exact Dinamo este în insolvență, Steaua a fost nevoită să-și schimbe denumire și a fost dată în judecată de Clubul Sportiv al Armatei, iar Rapid București se află în liga a 2-a, cu probleme financiare importante.

Încet-încet, fotbalul românesc se îndreaptă către faliment, intră mai adânc în prăpastie și va ajunge în situația în care numai o minune îl poate salva. Tinerii din ziua de astăzi nu mai joacă atât de mult fotbal precum cei de-acum 10-15 ani, sunt atrași de alte lucruri, iar cei care sunt implicați în fotbal, nu se gândesc la performanță sau la plăcerea de a juca într-o competiție europeană / internațională, ci doar la banii și faima pe care acest sport le aduce. Sunt multe lucruri de schimbat pentru ca fotbalul din țara noastră să se îndrepte, însă sunt atât de puțini oameni care-și mai doresc acest lucru încât suntem pe cale să asistăm în următorii ani la un deznodământ tragic.

Sursa foto cover: www.static.goal.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *